El país ben a prop

La catedral de l’art

Girona ha estat al llarg de la història una ciutat inquieta plena de reptes. El Barri Vell i la catedral, al centre, són la prova de la superació constant i l’amor per l’art

Cinquanta anys van estar discutint els arquitectes de Girona i Barcelona sobre com podien acabar la planta de la catedral

La catedral de Girona podria ser considerada com el cor d’una de les capitals més inquietes del país al llarg de la història. Una construcció que conserva l’empremta del romànic, el gòtic i el barroc, amb l’àngel com a símbol de la ciutat. Si bé la proximitat amb França ha convertit Girona en un punt estratègic en moltes de les guerres que han afectat Catalunya, aquesta ciutat ha tingut la capacitat de reconstruir-se de forma singular amb edificis tan espectaculars com la catedral de Santa Maria o la basílica de Sant Fèlix. De la catedral destaca la torre de Carlemany i el claustre, les obres del qual van començar el 1019 i es van acabar el 1197. Aquest espai és un dels més interessants de l’època de tota la península Ibèrica. Aquest claustre juntament amb el del monestir de Sant Daniel i el de Sant Pere de Galligants conserven mostres del romànic més genuí. Però la catedral de Santa Maria de Girona és interessant des del punt de vista històric perquè conserva la planta gòtica més ampla del món, després de la de Sant Pere del Vaticà. Cinquanta anys van estar discutint els arquitectes de Barcelona i Girona sobre com podien acabar-la de tan ampla que era, per la tecnologia de què disposaven a l’època. Els barcelonins ho veien impossible i els gironins, en canvi, pensaven que era segura i seria una construcció bellíssima. I així va ser. I en acabat la discussió i la planta, va arribar el moment de fer la façana. Ja en plena època barroca es va fer una obra única que, juntament amb l’escalinata d’accés de 90 esglaons, l’ha convertida en escenari de pel·lícules i sèries i punt de trobada de concerts i activitat cultural i tradicional de tot tipus. La peça més estimada per la població és el penell en forma d’àngel que hi ha sobre el campanar, malgrat que el que hi ha ja no és l’original.

Un bagul de tresors

La catedral de Girona és un espai únic. Al claustre hi trobareu capitells i pilars amb escultures i relleus (alguns conserven encara restes de policromia) que fan referència a la fauna i la flora, als oficis i a la vida diària de la ciutat, juntament amb escenes del camp i de les tasques agrícoles. Ocells que es mosseguen les potes, amb la voluntat d’encetar el vol, comparteixen espai amb escenes de l’Antic i el Nou Testament, amb les històries d’Isaac, Jacob o la història de la creació d’Eva. Entre els escultors d’aquestes escenes hi ha Arnau Cadell, que també és autor d’algunes escenes dels capitells del claustre del monestir de Sant Cugat.

La visita a la catedral és una porta d’entrada al Barri Vell de Girona, ple d’activitats culturals i un bon assortiment d’espais on gaudir de la bona gastronomia de la zona i de la possibilitat de passejar, caminar pels ponts i travessar el riu, que ofereix paisatges únics segons l’hora del dia. No oblideu consultar les activitats culturals quan hi aneu al web oficial de l’Oficina de Turisme.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia