Canals

Ruta surrealista

La ruta Dalí de Figueres inclou un recorregut per la ciutat que el va veure créixer i explica com l’espai i les persones van influir en la seva interpretació del món

El recorregut porta a entrar en la ment del geni, la influència de Buñuel i Lorca, la irrupció de Gala i el trencament amb la família

“En una casa del carrer Monturiol [de Figueres], un nounat és observat atentament i amb amor infinit pels seus pares i provoca un lleu desordre domèstic desacostumat. Infeliços vosaltres! Recordeu bé el que ara us diré: no serà així el dia que moriré!” Aquest és el text, extret de l’obra Vida secreta de Salvador Dalí, que lluïa fins no fa gaire a la placa de l’entrada de la casa on va néixer l’artista, l’11 de maig del 1904, i que forma part de la ruta Dalí de Figueres, una visita guiada pels espais més singulars de la ciutat vinculats a l’artista. En aquest recorregut, un pot explorar els escenaris de la seva vida, com l’església on va ser batejat i acomiadat; la seva segona casa, on va pintar les primeres obres, o la creació més madura i complexa, el Teatre-Museu Dalí.

La casa natal de Dalí és un edifici d’estil modernista, construït l’any 1898, obra de l’arquitecte Josep Azemar. La família Dalí residia a l’entresol d’aquesta finca situada al número 6 (actualment, número 20) del carrer Monturiol. El pare del pintor, Salvador Dalí Cusí, tenia la seva notaria a la planta baixa. L’estiu del 1912 la família va deixar aquest immoble per traslladar-se al segon pis del número 10 (avui número 24) del mateix carrer. Amb aquesta ruta, Figueres ofereix al visitant un espai únic per conèixer l’artista i el seu entorn i entendre la seva obra i tot allò que va influir en la ment del pintor fins a arribar a crear el món que va crear.

En el recorregut a la casa familiar hi ha quadres de la família Dalí cedits pel MNAC. En aquesta visita, els turistes s’endinsen en la Figueres de principi del segle passat i descobreixen el context de l’arribada de la família Dalí a la ciutat. L’espectador pot entrar a la vida del geni i entendre com es va formar la seva personalitat. Primer, amb l’habitació que el va veure néixer. L’espai conserva intactes els colors de l’època. A l’estança també hi ha uns dibuixos que s’hi van trobar, tot i que se’n desconeix l’autor.

També hi ha el menjador, la sala de jocs i la cuina –on Dalí tenia prohibida l’entrada– i la galeria on la família feia vida i es reunia amb veïns i familiars que van acabar exprovocant un gran impacte en el Dalí infant. Entremig, hologrames i fragments recitats d’escrits del geni sobre la seva família, el pare i la mare.

El recorregut porta també l’espectador a entrar en la ment del geni. La influència del cineasta Luis Buñuel i del poeta Federico García Lorca o la irrupció de Gala en la seva vida i el trencament amb la família s’expliquen juntament amb dubtes i inquietuds que ajuden a arribar a comprendre el personatge i el seu impacte internacional i en la cultura de masses.

Aquesta ruta ens porta a la capital de l’Alt Empordà i ens ofereix la possibilitat de gaudir de la gastronomia i els vins de la zona en l’àmplia oferta de restaurants i hotels que trobarem tant a la ciutat com als pobles de l’entorn.

Des de Figueres podem descobrir els cellers de la DO Empordà o visitar les platges de la Costa Brava. Però si el que volem és continuar descobrint el geni del surrealisme no tenim cap altra opció que sortir de Figueres i traslladar-nos cap al nord, a Cadaqués i Portlligat, on Dalí va tenir la seva casa estudi més estable, o cap al sud, a Púbol, on descobrireu la màgia del castell que Dalí va regalar a la seva musa. Aquestes dues poblacions, junt amb Figueres, formen l’anomenat triangle dalinià, que ens dona una autèntica perspectiva de les fílies i fòbies d’aquest geni que va convertir Catalunya en punt de trobada d’artistes i creadors de renom internacional i que va arribar a posar l’Empordà en el punt de mira dels crítics més importants i influents de l’època.

Un camí de formigues

Els espais que formen part de la ruta Dalí estan situats en un camí senyalitzat amb una quarantena de panots en forma de formigues que recorre el centre històric i comercial de la ciutat de Figueres, partint del Teatre-Museu Dalí o bé de l’estació de tren convencional. Aquest camí, impulsat pels Amics dels Museus Dalí, l’Ajuntament de Figueres i les Guies de Figueres, amb el suport de la Fundació Gala-Salvador Dalí, és un itinerari bidireccional que recorre els espais més singulars relacionats amb el geni i que convida el visitant a conèixer l’artista alhora que capta la pulsió d’una ciutat vinculada a l’art i l’arribada de les noves influències d’Europa gràcies a la seva proximitat amb la frontera francesa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia