Canals

Viatge al passat

La ruta de la pedra seca de la vall del Flequer

Entrareu en contacte amb la natura i el patrimoni històric, arquitectònic i cultural de la zona, i descobrireu construccions singulars

Si voleu gaudir d’una tranquil·la ruta a peu que us permeti conèixer el patrimoni de la pedra seca del Bages, la vostra destinació és el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. En aquesta ruta entrareu en contacte amb la natura i el patrimoni històric, arquitectònic i cultural de la zona, i descobrireu unes construccions singulars i úniques a Catalunya: les antigues tines de pedra seca on els pagesos elaboraven vi.

Emplaçades en la seva gran majoria al municipi del Pont de Vilomara i Rocafort, les Tines de la Vall del Flequer us faran descobrir un valuós patrimoni rural que us portarà al passat, als anys en què els pagesos feien el vi al mateix lloc on collien el raïm. Així la fruita era més fresca i s’estalviaven el desplaçament de la càrrega. Les tines, situades al llarg de la riba del torrent del Flequer, estan disposades en petits grups. Els pagesos de la zona hi abocaven el raïm per premsar-lo i dipositar-lo en tines col·locades a un nivell inferior per garantir la fermentació a temperatures més fresques i controlades.

Aquestes estructures són úniques a Catalunya i us sorprendran per la seva arquitectura i el seu estat de conservació. Les parets d’aquestes construccions estaven fetes amb gres, una roca que per les condicions en què es va formar aquí acostuma a aparèixer amb formes planes, de diferents gruixos, i que han estat extensament aprofitades directament per a la construcció tant de tines com de cabanes i murs de pedra seca. Aquesta ruta és un viatge al passat de la tradició vitivinícola del Bages i es pot completar amb una visita a un celler o una experiència gastronòmica que ens retorni als productes que s’estan elaborant amb la recuperació de les vinyes i els cellers.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia