Canals

Fer el cim

La ruta castellera de Valls, un passeig per la història

L’origen dels castells l’hem d’anar a buscar al ball de valencians al segle XIX, on els balladors feien una petita torre humana

L’Oficina d’Informació Turística de Valls, en col·laboració amb les colles vallenques de castells, descobreix el patrimoni històric i cultural de la ciutat a través d’una ruta pels principals espais castellers de Valls. Aquesta és una visita guiada que us permetrà descobrir l’origen dels castells, que l’hem d’anar a buscar al ball de valencians al segle XIX. Al final d’aquesta dansa, tal com encara es pot veure en algunes festes majors, els balladors feien una petita torre humana, cosa que va portar a una certa rivalitat entre diferents grups, i les ganes de superar l’adversari va acabar derivant en les primeres torres humanes i les diverses colles amb les seves singularitats.

A Valls, les colles provenen de l’agrupació dels pagesos i la dels menestrals, que amb el temps van anar evolucionant fins a la Colla Vella i la Colla Jove actuals, que conserven els valors de força, equilibri, valor i seny com a insígnia.

La ruta pels espais castellers parteix de la plaça del Blat de Valls. En aquest punt una placa recorda que aquesta és una de les places castelleres més importants del país, ja que Valls va ser la primera població de Catalunya on es van fer castells. Des d’aquí l’itinerari us portarà per diferents indrets, on podreu amarar-vos de l’essència d’una tradició amb més de 200 anys d’història, i acabareu en un assaig casteller on, si voleu, podreu, fins i tot, sumar-vos a la pinya d’algun castell.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia