Comunicació
Sergi Mateu
Actor de "La Riera" de TV3
“De l'únic que puc culpar l'Albert és d'haver callat”
La sèrie també hauria de tocar el tema de l'agressió absoluta cap al nostre país
Quan va saber que la seva trama central de la temporada seria sobre el tema dels nadons robats? I què va pensar?
Cap al juny i em va semblar molt interessant. És una qüestió candent en la societat i està molt bé tocar aquests temes. Es van buscar moltes maneres d'enfocar-ho i crec que es va decidir la millor. És a dir, no es va voler anar a priori a cercar una criatura, sinó que va ser per una situació emocional molt forta de l'Albert Flaquer; en un moment de baixada es troba amb una senyora que també està desesperada perquè la seva filla ha tingut un nen no volgut i està en una situació econòmica difícil... I arriben a aquest pacte. Per mi, de l'únic que culpar el meu personatge és que callés.
El justifica?
Justifico el fet d'haver accedit a comprar aquesta criatura per solucionar el problema d'aquella dona i donar la felicitat que la seva dona es mereixia. El que realment el fa sentir culpable és no haver-ho dit. No ho va fer per amor a la seva dona i a partir d'aquí, inconscientment o conscientment, va tapar la mentida.
Una de les característiques de la sèrie ha de ser denunciar casos com aquest?
Penso que sí. Normalment les sèries de TV3 ja busquen aquesta incidència i proximitat amb la societat. Hi ha trames més exagerades, altres de casos més propers... Un dels elogis que es poden fer a La Riera és que en ser tan plural quant a trames, si alguna que no agrada a l'espectador sempre n'hi ha d'altres que sí. N'hi ha de més encertades i d'altres no tant. Els guionistes han d'escriure cinc guions a la setmana i no se'ls pot demanar un 100% d'encert, però el nivell i la proporció és molt alta. Ho demostra l'audiència.
Sí, la sèrie està vivint la millor temporada amb audiències espectaculars realment.
Estem molt contents. Hem aconseguit un equip molt compacte. Tothom va a favor d'un producte que és del conjunt. Un no és més responsable que l'altre. L'èxit de La Riera és de tots.
Creu que hi ha encara temes tabú a les sèries?
A mi no em fa por cap trama. Ens atrevim amb tot. L'únic que s'han de tractar molt seriosament, molt ben documentat. Jo diria que no hi ha temes tabú. Estem en una situació en què hi ha coses que fan mal, sobretot en el terreny polític. Cada dia llegim als diaris el tema d'aquesta agressió absoluta cap al nostre país. Això és un tema que també s'hauria de tocar d'alguna manera perquè tothom hi està molt conscienciat i ens estan collant massa.
Els Flaquer sempre han tingut trames dramàtiques, però fins ara es compaginaven amb les humorístiques. Eren com els Roper catalans. Troba a faltar aquest contrapunt?
Crec que un dels motius perquè la família Flaquer és tan entranyable i la gent s'hi sent tan identificada és precisament aquesta combinació. El que passa és que el pes de la trama dels nens robats potser no permet tant que hi hagi la part còmica, però penso que és un tema que els guionistes no obliden i que recuperaran en algun moment.
En tres temporades, els personatges han anat evolucionant.
Sí, a cop de rebre bufetades de la vida, aquesta família tan conservadora es va fer més dúctil i no tan inamovibles com a l'inici. Llavors era una família que mantenia molt les aparences de cara enfora, els drames se'ls quedaven a dintre, però és clar una rere l'altra... Noto que el meu personatge ha canviat: ara és molt més obert i s'adona dels errors que ha comès per un tipus d'educació que havia tingut.
Des de ‘Secrets de família', feia quinze anys que no treballava en un serial de TV3. Què el va atreure de l'Albert Flaqué?
Possiblement que no havia estat mai un paper que hagués experimentat, investigat... Em donava un marge apassionant des del punt de vista del risc. El més fàcil era caure en l'arquetip i vaig voler donar-li molta humanitat i sobretot defensar-lo. Perquè normalment els actors som una mica crítics amb personatges que no són de la nostra corda i això ens va una mica en contra. Sempre he defensat que l'actor ha de justificar el seu personatge, l'ha de creure, perquè així el fa més creïble.
La gent pel carrer perquè el recorda més: per ‘Secrets de família', per ‘Hospital Central' o ara per ‘La Riera‘...
(riu) Secrets... encara! Va ser la sèrie més curta, va durar un any, però va calar perquè molta gent se'n recorda. Ara em parlen molt de La Riera, és clar. El que ha canviat és que la gent ja sap llegir, distingir l'actor del personatge. I ara em diuen que els agrada com ho faig, no em critiquen si el personatge ha fet això o allò..
Marcat per tres papers televisius
Sergi Mateu i Vives (Sabadell, 1955) és un actor que ha fet teatre, cinema i televisió. Es va formar a l'Institut del Teatre, des d'on va saltar a TVE a Catalunya. Per al gran públic és conegut sobretot per tres papers de televisió: en Narcís de Secrets de Família (TV3, 1995), el doctor Bernal d'Hospital Central (de Tele 5, 2000-2003) i actualment l'Albert Flaqué de La Riera (TV3, 2010-?). Durant els anys setanta va participar en moltes obres teatrals. En la seva filmografia destaquen La ràdio folla, Resultado final, Boom, boom, El largo invierno...
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.