Quants presidents ha tingut la Generalitat?
Diumenge que ve, Presència celebra Sant Jordi amb un número especial dedicat a explicar els orígens i la història de la Generalitat
S'hi repassarà, un per un, la biografia dels 129 presidents que hi ha hagut fins ara
Berenguer de Cruïlles va ser el primer i va ser escollit l'any 1359
bon manual per conèixer més la nostra història
Berenguer de Cruïlles, un gironí nascut a Peratallada, va ser escollit l'any 1359 president de la Diputació General, l'organisme que hem de considerar l'antecessor del que més tard vam anomenar Generalitat de Catalunya. Des de l'edat mitjana, Catalunya ha tingut sempre institucions que han fet de contrapès en relació amb les ambicions del rei de torn i han deixat clara la seva identitat pròpia. Des del 1359 fins avui, han passat sis-cents cinquanta-quatre anys i 129 presidents. Abans de Francesc Macià, Josep Irla, Josep Tarradellas, Jordi Pujol, Pasqual Maragall, José Montilla i Artur Mas, el govern català ha estat representat per més d'un centenar de presidents. A Berenguer de Cruïlles el van succeir Romeu Sescomes, Ramon Gener, Bernat Vallès... i un seguit de presidents (alguns dels quals amb un paper ben galdós, tot sigui dit) que deixen clar que la nostra història i la nostra identitat ni van néixer abans-d'ahir ni són fruit de cap casualitat.
Amb motiu de Sant Jordi, el setmanari Presència dedicarà, diumenge vinent, un número monogràfic a explicar els orígens i la història no només de la Generalitat de Catalunya, sinó de tots i cadascun dels seus presidents. Numerats de l'1 al 129, i per ordre cronològic, el suplement dominical d'El Punt Avui repassarà la biografia de tots ells per saber quin va ser el seu paper i quin pes han tingut en la història. Es tracta, doncs, d'un manual que permetrà als nostres lectors conèixer una mica més la nostra història. S'hi inclou també una breu explicació de quins han estat històricament els sistemes d'elecció dels presidents i, sobretot, quin és el sistema que s'utilitza actualment. A Catalunya hi ha molt poques publicacions destinades a explicar la història de tots els presidents de la Generalitat, de manera que la principal font d'informació de l'especial que Presència distribuirà diumenge vinent són els tres volums titulats Història de la Generalitat de Catalunya i els seus presidents que Enciclopèdia Catalana va publicar fa anys. Els tres volums van ser elaborats per un equip d'historiadors que va coordinar Josep Maria Solé i Sabaté, que en el suplement és entrevistat juntament amb altres autors. El president, Artur Mas, fa el pròleg d'aquest especial de Sant Jordi.
El pròleg, a càrrec del president Artur Mas
El president català, Artur Mas, ha accedit a fer el pròleg d'aquest especial de Sant Jordi dedicat als presidents de la Generalitat. Mas repassa en el pròleg la situació que viu el país i, en clau nacional, sosté que estem en un procés que no té marxa enrere. N'avancem alguns fragments.
La nova Presència, a partir del 28 d'abril
L'especial sobre els 129 presidents de la Generalitat que distribuïm diumenge vinent servirà no només per celebrar la diada de Sant Jordi, sinó també per estrenar el nou format del setmanari Presència, que a partir de l'últim cap de setmana d'aquest mes s'acosta més al format del diari i guanya actualitat en els seus continguts. A partir del 28 d'abril, doncs, Presència no canvia només el seu continent, sinó, sobretot, el seu contingut. El setmanari, que es distribueix els caps de setmana conjuntament amb El 9 Nou, el Diari de Balears i el Diari d'Andorra, dedicarà molt més espai a l'actualitat de la setmana i incorporarà noves seccions, de temes tan diversos com ara noves tecnologies i salut.
A més de les seccions ja habituals (Política, Europa-Món, Societat...), el setmanari reforma i potencia, a partir de l'últim diumenge d'aquest mes, l'espai dedicat a l'opinió, amb noves firmes i nous espais d'anàlisi de la setmana. El setmanari estrenarà també dues grans apostes: un espai dedicat al públic familiar (quatre pàgines pensades per a pares i fills) i una aposta per l'anglès, la tercera llengua de Catalunya. En col·laboració amb la revista Catalonia Today, hi haurà quatre pàgines en anglès que inclouran la traducció d'un dels reportatges del setmanari.