Primer doble grau català en filosofia i economia a la UdG
La UdG impulsa aquesta doble titulació, que serà la primera que s'imparteix a Catalunya i la segona a l'Estat
A més, el curs vinent s'iniciarà el nou grau en disseny i desenvolupament de videojocs
La Universitat de Girona (UdG) oferirà el pròxim curs dues importants novetats. La primera, un reforç pel que fa a les dobles titulacions, que actualment són onze, amb la incorporació de la de filosofia i economia; aquesta doble titulació serà, de fet, la primera que s'ofereix a Catalunya i la segona a l'Estat. L'altra novetat rellevant del curs 2015/16 és que s'estrenarà un grau en disseny i desenvolupament de videojocs.
Única a Catalunya
La doble titulació en economia i filosofia, que es farà en cinc anys i amb una oferta de deu places, es gestionarà des de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials.
Dolors Berga, coordinadora dels estudis d'economia –Joan Pagès és el coordinador de filosofia– explica que aquesta és una tradició molt arrelada en el món anglosaxó que està associada, normalment, a ciències polítiques i que s'imparteix a universitats importats d'Anglaterra i els Estats Units. De fet, en aquestes universitats es fan graus propis, a diferència de la doble titulació que es farà a la UdG. La doble titulació agafa les assignatures més importants de cadascun dels dos graus, en el sentit que es prescindeix de les assignatures optatives i dels reconeixements –els antics crèdits de lliure elecció–, però s'hi inclouen els treballs de final de grau de cadascuna de les dues titulacions.
Segons Berga, aquesta doble titulació està pensada per a “estudiants amb visió crítica i amb interès per entendre el funcionament de l'economia i la societat i la seva relació amb la filosofia, els quals hauran d'estar molt motivats perquè serà una doble titulació dura”.
Novetats dels videojocs
En el nou grau en disseny i desenvolupament de videojocs, que ja té l'informe favorable del Consell Social i haurà de ser validat per l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU), es pretén que l'estudiant adquireixi una formació bàsica en competències pròpies de la tecnologia de la informació, però també de la comunicació, així com en el procés creatiu dels arguments dels videojocs.
El coordinador del grau, Gustavo Patow, explica que els nous estudis deriven d'enginyeria informàtica i el que persegueixen és formar professionals que siguin capaços d'incorporar-se a un equip d'enginyeria d'una empresa de videojocs: “Si bé hi ha assignatures de disseny i de narrativa, essencials en la creació d'un videojoc, l'objectiu i el pes del grau estan centrats en el desenvolupament tècnic i informàtic.” Tot això fa possible que els graduats, a més d'una formació bàsica pròpia de les TIC, obtinguin un perfil que completi aquests coneixements tecnològics amb continguts d'art, disseny conceptual, comunicació, narrativa i producció, necessaris per al disseny i el desenvolupament de videojocs, d'aquí els pocs precedents que té amb altres propostes.
El nombre de titulacions que proposa als estudiants la Universitat de Girona, a través dels nou centres oficials i dels seus set centres adscrits, serà el curs 2015/2016 de més d'una cinquantena de graus.