El PP s'absté però discrepa de la ILP
La iniciativa legislativa popular (ILP) Televisió Sense Fronteres, que preveu el lliure intercanvi de senyals entre territoris que comparteixen llengua, va superar el tràmit de la presa en consideració ahir al Congrés amb el vot favorable de la majoria de grups, en contra d'UPyD i UPN i l'abstenció del PP.
Hi havia expectació per escoltar el grup popular, atès que la seua voluntat serà decisiva quan la ILP s'enfronte al debat definitiu, ajornat fins a la pròxima legislatura. Jorge Fernández Díaz, que va fixar la posició del PP, va assegurar que l'abstenció no significava “neutralitat ni indiferència”, i va mostrar “reserves sobre alguns aspectes” de la proposta, tot i que no es va negar a la seua discussió.
En concret, Fernández Díaz va declarar-se contrari al fet que qualsevol intercanvi de senyals es faça sense un conveni entre les administracions dels territoris afectats, un aspecte que rebutja la ILP. El PP també va defensar que la reciprocitat d'emissions no estiga únicament limitada al criteri lingüístic i que qüestions com ara l'“afinitat cultural” justifiquen l'intercanvi.
Fernández Díaz va advertir que el desplegament de la ILP exigiria la concessió d'un tercer múltiplex per al País Valencià, com sosté el govern d'Alberto Fabra. En aquest punt, el diputat del PP, per marcar distàncies amb la promotora de la ILP, la catalanista Acció Cultural del País Valencià, va demanar respecte pels “senyals d'identitat” valencians i va subratllar que l'Estatut valencià indica que la llengua oficial d'aquest territori
és la “valenciana”.
Per la seua banda, CiU va recordar que Fabra va donar suport a la ILP en la seua etapa com a alcalde de Castelló, mentre que ERC es va preguntar “per què la CNN es pot veure
a Alzira i no TV3”. El
PSOE va responsabilitzar el PP del tancament de TV3 al País Valencià.