Xerrades sobre l'avellana abans del pas endavant
La 21a edició de la Fira de Brunyola inclou debats sobre sistemes de cultiu i formats de comercialització, mentre s'espera que la marca pròpia sigui aviat una realitat
La vint-i-unena edició de la Fira de l'Avellana de Brunyola podria ser l'última abans que els productors gironins facin un pas endavant i tinguin una marca comercial pròpia. Hi va haver els tradicionals concursos, però aquest any els organitzadors van ampliar el ventall d'activitats amb xerrades sobre nous sistemes de cultiu i noves maneres de comercialitzar el producte, segons explica l'alcalde de Brunyola i Sant Martí Sapresa, Francesc Johé.
Després de les sardanes de La Principal de l'Escala, la jornada d'ahir –la segona de la fira– va incloure els habituals concursos d'esclovellar avellanes o de curses de sac amb carregament d'avellanes. També hi va haver un salt enrere en el passat per recuperar la vella forma de collir avellanes a mà –estaven tapades amb fulles i pallons– en un termini d'un minut.
Al matí a l'ajuntament hi va haver xerrades amb productors, com ara Pere Aragonès, professor de l'Escola Agrària de Santa Coloma; el crític gastronòmic Josep Sucarrats, director de la revista Cuina, i l'enginyer tècnic Joan Masmiquel, de l'Associació de Defensa Vegetal, entre altres experts.
Dissabte al matí hi va haver la cursa solidària organitzada pel Club Esportiu Avellana Límit, que va aplegar 230 participants (incloent dos recorreguts, de 10 i 22 quilòmetres).
Pendents del ministeri
La fira d'aquest any arriba just poc abans de la sortida al mercat de la marca col·lectiva Avellana de Brunyola, que aplegarà els fruits d'una dotzena de productors del municipi (incloent-hi el nucli de Sant Martí Sapresa) i de poblacions veïnes com ara Vilobí d'Onyar i Santa Coloma de Farners i altres del Gironès. La marca està pendent ara que sigui validada pel Ministeri d'Indústria.