municipal
teatre
La Sala Mozart de Calella passarà a ser municipal
L'Ajuntament inicia un canvi urbanístic per modificar els usos de l'edifici, del qual es quedarà el teatre i un immoble annex
El consistori assumeix la gestió de les activitats 250 dies l'any
La històrica Sala Mozart de Calella, fins fa uns anys un dels últims cinemes urbans de Catalunya, passarà a ser municipal i es convertirà en un espai cultural públic. El ple de dilluns va donar llum verd, amb el suport de tots els grups polítics, a un canvi urbanístic de l'edifici i a un nou conveni amb la propietat, la família Salom. Segons va explicar el tercer tinent d'alcalde d'Obres Públiques, Jordi Sitjà (PDeCAT), la modificació que es proposa inclou un canvi d'usos de les finques afectades. “La que dona al carrer Església passarà d'equipament privat a equipament comercial i residencial, i la sala de teatre, d'equipament privat a públic”, comenta Sitjà, que hi afegeix que la petita finca annexa que dona al carrer Sant Josep i on hi ha els serveis del teatre també passarà a ser d'ús públic i no residencial com fins ara.
La propietat, per tant, obté més rendibilitat de la part que conserva i rebrà com a compensació la quantitat de 135.500 euros. A més, tant el passadís que connecta el carrer Església amb la sala de teatre com el pati entre aquesta i el cafè es mantindran com a espais de servitud per garantir l'accés públic.
Paral·lelament a la modificació puntual, primer pas del llarg procés urbanístic, el ple també va aprovar el nou contracte de col·laboració i arrendament que manté l'Ajuntament amb la propietat des de finals de l'any 2015. Es passa d'un ús municipal de 50 dies anuals de l'espai a 250 davant l'elevada demanda d'activitat, i el consistori assumeix també les despeses en subministraments bàsics, la neteja de les instal·lacions i els serveis de consergeria quan s'hi duguin a terme actes. La propietat disposarà de la resta de dies per a ús propi.
El regidor va reconèixer que les negociacions han estat llargues, però va lloar la predisposició de la propietat “des del primer moment” per arribar a una entesa. Tant és així que Jordi Sitjà va anunciar durant la sessió plenària que un cop l'equipament passi a ser municipal es rebatejarà com a Centre Cultural Can Salom. El regidor, a preguntes de l'oposició, va quantificar en 21.000 euros anuals la despesa que suposa mantenir en funcionament les instal·lacions de la Sala Mozart.
L'espai va inaugurar l'octubre del 2015 les obres de millora de la caixa escènica, els camerinos i els lavabos, entre d'altres gràcies a una subvenció de la Diputació aconseguida per l'Ajuntament de 450.000 euros. Jordi Sitjà recorda que s'ha valorat en 1,2 milions la partida necessària per posar a punt “del tot” l'equipament i avança que l'Ajuntament ja hi destinarà partides pròpies en els pressupostos del 2018 i el 2019 i que s'aniran a buscar ajudes a altres administracions.
LA FRASE
L'empadronament tensa el ple
El grup municipal d'ICV-EUiA va reclamar en una moció, que finalment no va prosperar, un dictamen dels serveis jurídics de l'Ajuntament per determinar quins criteris es fan servir a Calella per empadronar un ciutadà. Segons el regidor ecosocialista Sebastià Tejada, la llei deixa ben clar que s'ha de registrar qualsevol persona que ho demani. “S'ha d'acceptar com a vàlida qualsevol direcció, i es pot recórrer a una adreça fictícia que en tingui coneixement Benestar Social”, va dir. Des del govern es va advertir, però, que en cap cas es fomentaria l'ocupació il·legal. I per ratificar-ho es va entrar per urgència una moció que rebutjava el fenomen i advocava per la tasca que fa Serveis Socials per resoldre els problemes vinculats a l'habitatge. Tejada va qualificar la maniobra del PDeCAT, el PSC i amb el vot favorable del PP, que sí que va prosperar, de contramoció. La CUP i ERC també van criticar el text.