Lletres

Literatura

Neix Més Llibres

Ricard Vela inicia el camí d'una nova editorial en català, sota el paraigua del grup Bromera d'Alzira, que publicarà obres de narrativa traduïdes i també originals

“Volem publicar sobretot narrativa, que no sempre vol dir ficció”, explica Ricard Vela

Ricard Vela (l'Hospitalet de Llobregat, 1966) recita una part del poema de Kavafis que Lluís Llach va musicar a Viatge a Ítaca, com a argument de la nova editorial Més Llibres: “Més lluny, heu d'anar més lluny / dels arbres caiguts que ara us empresonen, / i quan els haureu guanyat / tingueu ben present no aturar-vos.”

Vela, amb un llarg recorregut professional dins del món editorial (Paidós, Cercle de Lectors, Plaza & Janés, La Campana, Sudamericana...) va proposar a l'editor de Bromera, Josep Gregori, el projecte de Més Llibres “perquè cal fer coses noves i fer-ne més; més llibres, tan bons com sigui possible, picant pedra, treballant des de la modèstia”, comenta Vela.

Més Llibres, que té la seu a Barcelona, és un projecte personal de Vela –“Faig tots els papers de l'auca”– però amb les infraestructures empresarials de Bromera, que disposa de diversos segells com ara Algar, Tàndem, Animallibres...

“La intenció és publicar entre vuit i deu títols l'any, depenent de molts factors; si no en trobo prou de bons, potser en publico set”, explica Vela, que comença amb la força de la novel·la El venut, una sàtira corrosiva sobre el racisme, premi Man Booker de Paul Beatty, primer nord-americà que el guanya. L'han traduït al català Jordi Cussà i Anna Camps.

El segon llibre és Tafanejar. Llibreries del món, disset textos d'estils i autors variats, signats per noms com ara Ali Smith, Yiyun Li, Stefano Benni i, afegit a l'edició catalana, Jordi Puntí, en què ens parlen de llibreries de Londres, Nairobi, Bogotà o, simplement, de les llibreries com a espais.

“Volem publicar sobretot narrativa, que no sempre vol dir ficció, perquè la bona literatura pot incloure memòries, reportatges periodístics, autoficció...”, comenta Vela, i avança altres títols que publicarà a partir del setembre, com ara Narracions extraordinàries, “una tria de contes de gènere fantàstic, publicats entre el 1915 i el 1921, de Joan Santamaria, un autor injustament oblidat”. I Diari d'un lladre d'oxigen, “debut d'un autor anònim britànic que ha esdevingut obra de culte, amb més de 100.000 exemplars venuts”.

Un dels títols més destacats serà La bellesa és una ferida, del reconegut autor d'Indonèsia Eka Kurniawan, “que portarem a Barcelona perquè presenti el llibre”, i el primer autor original en català serà el valencià Salvador Company amb la novel·la False friends.

Benvingut sigui Més Llibres, doncs, i que Ricard Vela arribi molt més lluny que els arbres caiguts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.