Salif Keita, Morente i Kepa Junkera, al Festival de Músiques Religioses i del Món
Maria del Mar Bonet cantarà amb els cors de Girona i Pierre Hantaï dedicarà tres concerts a «El clavecí ben temprat»
Any de retallades pressupostàries, també per al Festival de Músiques Religioses i del Món: dels 469.227 euros del 2009 s'ha passat als 400.000 euros aquest any. Però com deien ahir l'alcaldessa i els programadors del festival gironí, s'ha aconseguit «la quadratura del cercle»: amb menys diners s'ha aconseguit «mantenir la qualitat» i oferir el mateix nombre de concerts. Per reforçar la seva identitat davant d'altres propostes estiuenques, el festival té un 60 per cent de concerts amb programes encarregats als músics directament per l'organització.
Aquesta onzena edició s'obrirà amb el cantaor Enrique Morente, que recuperarà per a l'ocasió la missa flamenca i altres textos sagrats. Maria del Mar Bonet també recuperarà Amic, amat, basat en l'obra de Ramon Llull, amb uns 120 cantaires dels cors de la ciutat de Girona i la Coral Cantiga com a convidada. En l'apartat de músiques del món, destaca la presència del malinès Salif Keita, que presentarà La différence amb una banda de deu músics, cantants i ballarins. I pot ser tota una agradable sorpresa el grup congolès Staff Benda Bilili, integrat per vuit músics que tenen algun tipus de discapacitat a causa de la poliomielitis. Però a sobre de les seves impressionants cadires de rodes mostren una energia incombustible.
El músic basc Kepa Junkera, que fa més d'un quart de segle que passeja la trikitixa (acordió diatònic) per tot el món, presentarà a Girona els seus dos últims treballs, Fandango Provença Sessions i Habana Sessions. De l'Azerbaidjan arribarà Alim Qasimov & Ensemble, i de Tunísia, la música tradicional àrab i el jazz s'aliaran en la proposta d'Anouar Brahem (llaüt) i el seu quartet.
Recordant Pina Bausch
El festival gironí ha volgut homenatjar la ballarina i coreògrafa Pina Bausch (1940-2009), tota una llegenda de la dansa, amb la projecció gratuïta de la pel·lícula Le sacre du printemps, el diumenge 4 de juliol, a les escales de la catedral. Es tracta de la coreografia que l'artista alemanya va crear sobre La consagració de la primavera, d'Igor Stravinsky, el 1976. L'aportació de Bausch en aquell moment, al capdavant del Tanztheater Wuppertal, es considera «un esdeveniment estètic de grans proporcions», pel seu compromís rupturista que va aconseguir revolucionar la dansa moderna. Le sacre du printemps va representar la seva consagració artística i la va acompanyar durant tota la seva llarga carrera com un punt de referència fonamental.
Hantaï dedica tres concerts a Bach
El clavecinista francès Pierre Hantaï, que el 2006 ja va interpretar al festival gironí les Variacions Goldberg, hi tornarà per oferir tres concerts, a l'auditori de La Mercè, dedicats a l'obra El clavecí ben temprat, de Bach, en primícia mundial. També cal remarcar la presència del conjunt de violes Fretwork, dins del cicle Veus íntimes al claustre de la catedral, i el quartet vocal femení Anonymous 4, que el mateix dia oferirà dues actuacions seguides: primer interpretarà, en un passeig pel claustre, alguns fragments del Llibre Vermell de Montserrat, i a continuació cantarà, sempre a cappella, Veus secretes: el manuscrit de Las Huelgas, c. 1300, dins la catedral. Benjamin Alard, considerat un dels millors organistes del món, tocarà obres de Bach i Mendelssohn-Bartholdy a la catedral, on Rinaldo Alessandrini i Concerto Italiano dedicaran un concert a l'amor sacre i l'amor profà. El quartet Albada interpretarà el Rèquiem de Mozart i la formació vocal i instrumental Exaudi Nos, el Rèquiem de Joan Brudieu (segle XVI). Anjana és un projecte dedicat a investigar i fer renéixer el patrimoni musical ibèric.
Nit de música i hotel
Una de les novetats d'aquest any és la posada en marxa de Girona, escapada escènica, una iniciativa adreçada als visitants de fora de la ciutat. L'oferta inclou la reserva de l'hotel, amb habitació doble i esmorzar, al «preu més barat garantit»; descomptes (2x1) en la compra d'entrades del festival i també en diversos museus i restaurants. Aquesta iniciativa s'ha posat en marxa amb la col·laboració de l'associació d'hostaleria Girona-Radial. Els organitzadors recomanen que es contacti amb l'hotel seleccionat per fer la reserva de les habitacions i les entrades dels concerts. Per tenir més informació sobre aquest nou paquet turisticocultural, es pot trucar a l'oficina de turisme (972 22 65 75) o accedir als webs www.girona.cat/cultura, www.girona.cat/turisme, www.gironahostaleria.com i www.girona.cat/musiquesreligioses.
Te, menjar i cinema
Dins de l'apartat d'activitats paral·leles del festival, l'associació cultural Annasr de musulmans de Girona ha organitzat un taller per aprendre a elaborar l'autèntic te amb menta, que tindrà lloc el diumenge 4 de juliol a la plaça dels Apòstols (19h) amb entrada gratuïta. A més, també hi haurà degustació de te i de pastissos àrabs. A la mateixa plaça tindrà lloc, com ja és tradicional, una de les activitats més populars del festival, el mercat culinari amb menjars del món, que obrirà cada dia entre el 26 de juny i l'11 de juliol, a partir de les 7 de la tarda. Hi haurà menús de 9 euros a totes les parades i una part dels guanys es destinaran a projectes solidaris. Al cinema Truffaut es projectarà el 8 de juliol la pel·lícula El gran silencio (20.30h, gratuït), un documental sense diàlegs de Philip Gröning, sobre la vida d'una comunitat de monjos cartoixans.