El Teatre Lliure cancel·la l’espectacle ‘Mount Olympus’, de Jan Fabre
La junta de govern justifica la decisió per coherència amb la “línia programàtica” de la nova direcció
El director belga va ser acusat l’any passat d’assetjament sexual i abús de poder
El Teatre Lliure ha anunciat aquest divendres la cancel·lació de l’espectacle Mount Olympus, del director belga Jan Fabre, acusat d’assetjament sexual. La junta de govern també ha aprovat altres mesures proposades pel flamant director del Lliure, Juan Carlos Martel Bayod, entre les quals també hi ha la publicació de la informació dels comptes anuals, incloses les retribucions dels seus càrrecs.
L’obra de Fabre era un dels plats forts de la programació i estava previst que tanqués la temporada del teatre el pròxim 15 de juny. Es tracta d’un ambiciós projecte de 24 hores de durada amb 30 performers de quatre generacions sobre l’escenari.
El Teatre Lliure ha explicat en un comunicat que decisió de cancel·lar el muntatge es pren en consonància “amb les línies programàtiques incloses en el projecte de la nova direcció”. Entres aquestes noves línies hi ha “la voluntat d’un teatre en el qual la redistribució de recursos i la concepció d’un canvi de model social pugui realitzar-se de la manera més ètica artísticament i humanament”.
El Lliure ha indicat que els espectadors que ja hagin adquirit les entrades adquirides per a aquesta funció tindran dret al retorn íntegre de l’import en els propers dies.
El passat dimarts, la plataforma No és cultura va anunciar una jornada reivindicativa el 15 de juny coincidint amb la representació de Mount Olympus al Lliure. L’objectiu és “fer d’altaveu” de les denúncies contra Jan Fabre, acusat d’abús de poder, males praxis, assetjament sexual i comportaments sexistes per una vintena d’extreballadors de la companyia Troubleyn. Segons la plataforma, les denúncies contra Fabre són “molt greus” i lamenta que víctimes i testimonis no tinguin, al seu parer, la protecció i presumpció d’innocència que “només es reserva a la persona denunciada”.
Transparència
En el mateix comunicat, el Teatre Lliure ha anunciat mesures d’acord amb “la voluntat de dur a terme una gestió amb la màxima transparència també en l’àrea econòmica”.
En aquest sentit, la nova direcció publicarà la informació dels comptes anuals del teatre “durant el seu mandat, incloses les retribucions, dietes i indemnitzacions dels seus càrrecs directius”.
També s’establiran uns límits de retribucions per als creadors que intervinguin en les produccions pròpies del Lliure, en funció de la sala i de cada categoria artística.
D’altra banda, el Lliure habilitarà una nova plataforma via web per a la recepció de projectes artístics, per garantir que totes les propostes siguin estudiades i obtinguin resposta de la direcció artística i del comitè de programació en un termini establert.