El Centre de Normalització Lingüística de Reus reobre al rehabilitat Mas Vilanova
Les obres, que han costat 511.000 euros, han estat finançades a través del fons estatal d'inversió local
La rehabilitació del Mas Vilanova –un edifici que data del 1898– forma part de «la mania» de l'Ajuntament de Reus «de recuperar els masos històrics de la ciutat per donar-los un ús públic i obrir-los a la ciutadania», segons va dir ahir durant l'acte inaugural la regidora de Cultura de Reus, Empar Pont. Feia uns vint anys que aquest edifici estava abandonat. Durant la Guerra Civil havia funcionat com a maternitat i després havia acollit una escola parvulari. Però en les darreres dues dècades l'edifici havia estat objecte d'un procés de degradació, que corria paral·lel amb les reivindicacions dels veïns. Per això, el president de l'associació de veïns Mas Vilanova, Valentí Rodríguez, va manifestar ahir la seva satisfacció per la reobertura del mas, amb accés des del passeig de Misericòrdia i des del carrer del Pare Manyanet, i que també ha permès «recuperar la rambla» adjacent: «dignifiquem aquesta part del barri», puntualitzava Rodríguez.
Empar Pont i l'alcalde, Lluís Miquel Pérez, van coincidir també a destacar «la funció pública i docent» del nou edifici, ja que Mas Vilanova reobre com a nova seu del Centre de Normalització Lingüística de Reus, que ara triplica l'espai de què disposava en el seu anterior local, situat al carrer de l'Amargura. L'edifici disposa ara d'una superfície de 744 metres quadrats. Té tres aules amb capacitat per a 30 persones, una aula d'informàtica, sales de reunions, de tutories, un arxiu, quatre despatxos i una sala de professors, entre altres espais.
Les obres de rehabilitació les ha executades l'empresa Gulinves, per un import de 511.133 euros, que s'han finançat a través del fons estatal d'inversió local. La subdelegada del govern, Teresa Pallarès, va destacar durant l'acte d'inauguració que aquests fons del govern de l'Estat «han contribuït a la dinamització de les economies locals».
Festa final dels cursos de català
L'acte d'inauguració d'ahir va servir també com a festa final dels cursos de català i del programa Voluntariat per la Llengua. Durant l'acte, el grup romanès Poesis i els alumnes xinesos de nivell inicial van interpretar algunes cançons. També es van poder veure balls caribenys de l'associació colombiana Ainco, l'actuació del cos de bastoners de l'Orfeó Reusenc i un pilar dels Xiquets de Reus. En acabar, es va servir un aperitiu preparat per uns 80 alumnes, que van cuinar plats típics dels seus llocs d'origen. Enguany, el CNL ha tingut 2.933 inscripcions de persones que han estudiat als 181 cursos a distància o presencials organitzats durant el primer i segon quadrimestre a Reus, Cambrils, l'Hospitalet de l'Infant, Miami Platja i Falset. A més, s'han format 275 parelles lingüístiques.