Ara, amb salacot
L'arqueòleg Eudald Carbonell escriu un llibre sobre l'evolució de les espècies il·lustrat per Pilarín i protagonitzat pel naturalista Charles Darwin i ell mateix
A Pilarín li agraden els barrets. Tant, que el seu amic Eudald Carbonell, catedràtic de prehistòria a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i codirector del projecte Primers pobladors a Atapuerca, n'hi ha deixat un d'explorador. Es tracta del clàssic salacot que sempre porta en les seves expedicions i campanyes.
Tots dos han emprès un viatge en forma de llibre que els ha portat a fer un llarg recorregut per molts territoris, però sobretot per diferents èpoques. Des de l'inici dels temps, amb la primera guspira de vida fins a l'actualitat. L'aventura de la vida. Història de l'evolució, editat per La Galera, és el resultat de la travessa. Eudald Carbonell s'ha encarregat de fer el text i Pilarín, de les il·lustracions.
Els protagonistes d'aquest conte científic són el naturalista Charles Darwin, que va plantejar la teoria de l'evolució de les espècies, i Eudald Carbonell, que ha pres forma de personatge de relat gràfic. Tots dos naveguen per un riu metafòric que els va mostrant com des de la creació d'un microorganisme unicel·lular es va arribar als éssers humans. Un procés que Carbonell no dóna per acabat. “L'evolució no té data de caducitat. De fet, el llibre arriba fins a l'actualitat i planteja la sortida a l'espai com un nou camí evolutiu.”
A més de l'evolució biològica, el llibre planteja també els canvis culturals de cada època, de com les noves descobertes han modificat les persones, com a individus i també com a col·lectivitat. En certa manera, aquesta publicació, a més d'un llibre de ciència, és també un tractat històric pel qual desfilen personatges reals que han estat significatius per l'evolució de la ciència i el pensament. El ventall va de Sòcrates i Jesucrist fins a Stephen Hawking i Steve Jobs, passant per Buda, Leonardo da Vinci, Newton, Gaudí o Josephine Baker. “Ens dirigim als nens, però també és un llibre de complicitat amb els adults. El nostre plantejament és adreçar-nos als infants pensant que tenen capacitat per entendre les coses”, diu Pilarín.
A més del relat principal, el llibre té petites peces que tracten d'il·lustrar tangencialment conceptes concrets, com ara els diferents homos que han existit, com es va descobrir el foc o què és la pedra Rossetta. Un tercer explorador acompanya Darwin i Carbonell en el seu periple: un mico, que a més de representar el pas de l'evolució previ als humans, és també una mena de símbol icònic de Darwin: el llibre explica que el simi que surt a l'etiqueta d'Anís del Mono té la cara de Darwin. Va existir una teoria segons la qual això era la mofa al concepte de l'evolució de les espècies. Una altra interpretació diu que la simbiosi mico i naturalista volia expressar que aquest licor de Badalona era “el més evolucionat”.
L'univers de Pilarín entusiasma Carbonell. “Ella mai dibuixa un personatge aïllat, sempre fa col·lectivitats, això és perfecte per explicar l'evolució”, diu l'investigador. Al seu torn, Pilarín destaca el poder haver lligat dos mons diferents. “Cada cop més s'intenta que la ciència incorpori el vessant humanístic de les coses. Crec que hem aconseguit fer-ho”, explica. Aquest és el segon volum d'una col·lecció de llibres destinats a posar a l'abast del infants qüestions científiques. El primer va ser L'univers a la mà, escrit per Sònia Fernández-Vidal.