cultura

JAUME PLANAS

PRESIDENT DEL PATRONAT TEATRE DE PREMIÀ DE MAR

“El Patronat bull d’activitat i el seu cor batega més fort que mai”

El Patronat Teatre de Premià de Mar acumula una llarga trajectòria de 90 anys dins el món cultural del municipi. Ara ha estat nomenada entitat de l’any pel ple de l’Ajuntament

Què significa per a vostès haver estat nomenats entitat de l’any 2018?
És un gran honor haver rebut aquesta distinció. A més enguany celebrem el 90è aniversari i això és un motiu d’alegria. De fet, aquesta és la segona vegada que ens nomenen entitat de l’any a Premià de Mar. Vaig agrair al ple aquesta distinció, i tots els regidors, del primer a l’últim, van tenir unes paraules molt interessants que a mi em van fer molta joia.
Quina tasca i quines activitats desenvolupa el Patronat Teatre?
En els últims temps hem dut a terme moltes activitats. El Patronat va començar amb el teatre amateur i després s’hi va afegir el cinema. Ara a més ja tenim l’escola de teatre, on hi ha dos monitors. Aquesta es divideix en un grup per a totes les edats i un altre només per a adults. Per altra banda també tenim una àrea que es dedica al teatre musical, que per cert té molt d’èxit. A més, el Patronat ofereix cursets, com ara els de conversa en anglès i el de labor de retalls. També fem cinema documental i infantil i algun cinefòrum per a adults. Finalment, un cop al mes ve un grup teatral professional a fer un espectacle infantil.
El fet teatral és un dels seus puntals.
Exacte, actualment és la principal activitat. Cal dir també que és la que ens genera més diners per poder mantenir l’entitat.
Quin balanç fa dels 90 anys d’història del Patronat?
Som una entitat per la qual han passat moltíssima gent i moltes famílies. Gràcies a tota aquesta gent ens hem pogut mantenir des de l’any 1928. Potser antigament anàvem més a precari però des d’un temps ençà hem pogut fer moltes millores, tant pel que fa a l’equipament com per la qualitat de les nostres propostes. Només puc fer un balanç molt positiu de tots aquests anys i estic molt agraït a totes aquestes persones que han format part de l’entitat.
El Patronat es nodreix de voluntaris. Aquest aspecte ha estat clau per a la seva longevitat?
Absolutament. Si no hagués sigut per tota aquesta gent que hi ha passat, i que hi ha actualment treballant en aquesta casa sense cobrar ni un duro, l’entitat no podria pas funcionar.
Es podria dir que vostès treballen per amor a l’art...
Totalment. Aquí, hi destinem moltíssimes hores i ens ho passem molt bé. Els que treballem aquí estem tots molt ben avinguts i ho fem amb molt de gust.
Més enllà del fet cultural, del Patronat es destaca la seva funció cohesionadora. Hi està d’acord?
Crec que sí. Nosaltres tenim les portes sempre obertes, malgrat que algú digui el contrari. Qualsevol persona a qui li agradi el teatre pot venir. De fet, tenim alguns voluntaris que fa molt poc que s’hi han incorporat. Estan molt integrats i penquen molt.
En aquest sentit, creu que el relleu generacional està garantit?
M’agradaria pensar que sí, perquè hi ha joventut que puja, que està aquí amb nosaltres i que hi posa moltes ganes. Penso que el futur el tenim assegurat sempre i quan l’amo ens ho permeti.
Com definiria el panorama cultural a Premià de Mar?
Crec que al municipi hi ha molts moviments diferents que fan cultura, i cada cop en són més. A banda de les dues entitats més grans, nosaltres i L’Amistat, hi ha molts grups més petits que fan moltes activitats, fan cultura de país, etc. Per a mi tot això és molt important. M’omple d’orgull que a Premià de Mar hi hagi tots aquests moviments.
Com a entitat de l’any hauran de fer el pregó de la pròxima festa major. Ja hi pensen?
Sí, fa temps que ho estem barrinant. Tenim interès que sigui un pregó en què la gent s’ho passi bé. No hem d’oblidar que amb aquest acte comença la festa major i, per tant, el que volem és que la gent disfruti. Perquè després ja venen els Pirates!
Venint del món de l’espectacle és un doble repte materialitzar aquest acte?
I tant! Per mi sí. Nosaltres venim del teatre i això fa que hagi de ser un pregó diferent, si més no respecte als altres pregons que han fet entitats que no venien d’aquest món.
Quin creu que serà el futur del Patronat Teatre?
El futur, ara per ara, diria que es presenta molt bé. De fet, i parlant del més immediat, l’encarem molt bé. Aquest curs ja ho tenim tot ple amb l’agenda que bull. El curs que ve ja podem dir que gairebé també està complet. Per sort cada any passa igual. Això vol dir que l’entitat rutlla. En el ple en què ens van nomenar entitat de l’any ja vaig dir que el Patronat bull d’activitat i el seu cor batega més fort que mai. Funciona molt bé.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia