Fascinació per ‘Carol’
La Universitat de Girona presenta ‘Carol: bellesa subversiva del desig’, un llibre que recull articles i les ponències d’unes jornades sobre la influent pel·lícula
A propòsit de la pel·lícula Carol, dirigida per Todd Haynes i interpretada per Cate Blanchett i Rooney Mara, va celebrar-se el 13 de gener de 2017, a la Universitat de Girona, una jornada amb el títol Pensar una pel·lícula: Carol que va ser organitzada pel projecte de recerca IMCOFoto i el Cinema Truffaut. D’aquella jornada va sortir-ne la idea de reunir el contingut de les ponències en un llibre, que ara es publica afegint-hi les col·laboracions de M.J. Balsach, Marga Carnicé i Endika Rey i Quim Casas.
Amb un prefaci de Xavier Antich i una introducció d’Imma Merino i Ariadna Lorenzo, editores del llibre, Carol: bellesa subversiva del desig inclou, a més de les noves aportacions, els següents textos: Pasión en el invierno nuclear (José Luis Losa); Carol i l’herència del woman’s film: espais i formes d’amor entre dones al cinema clàssic (Eulàlia Iglesias); El personatge i la identitat femenina en el cinema de Todd Haynes (Josep Maria Miró); El plano contraplano en Carol, o cómo subvertir la tradición (Francina M. Ribes Pericàs i Violeta Kovacsics); De grietas y búsquedas (Carlos Losilla); La revelació de la matèria i la imatge latent. La fotografia en Carol (Anna Bayó); Auscultar la intimitat (Joaquim Rabasseda) i Enamorament i poètica del gest: els ulls i les mans de Cate Blanchett i Rooney Mara (Imma Merino).
El llibre Carol: bellesa subversiva del desig es presentarà demà, a les 5 de la tarda, a la Sala de Graus de la Facultat de Lletres i de Turisme de la Universitat de Girona, en un acte que presentaran Lluïsa Faxedas, Àngel Quintana i les editores Ariadna Lorenzo i Imma Merino, i al qual assistiran bona part dels seus autors. Per la seva part, exposaran les seves aportacions al llibre Quim Casas (L’ètica del melodrama); M.J. Balsach, Els colors de Carol: Hopper, Gwen John i la pintura realista americana; Marga Carnicé i Endika Rey, Empremtes sobre l’arena. La política de les actrius a Carol.
La poètica del gest
La bellesa de Carol, de Todd Haynes, va revelar-se l’any 2015 i des d’aleshores convida a pensar en aquesta pel·lícula, que adapta una novel·la de Patricia Highsmith. Fascinada des del primer instant que la va veure i impulsora d’un moviment anomenat carolisme en defensa del film, la crítica, professora i periodista cultural Imma Merino explica que amb aquest llibre es vol convidar a pensar en com Carol “es nodreix del classicisme cinematogràfic, però amb una mirada contemporània que també fa que aporti una diferència a la tradició dels women’s film; en els seus referents literaris, dramàtics, fotogràfics, pictòrics i musicals; en el treball interpretatiu de Cate Blanchett i Rooney Mara com un desplegament de la poètica del gest; en el fet que, narrant i sobretot mostrant una història d’amor entre dues dones als Estats Units de primers dels últims anys 50, fa present la bellesa subversiva del desig.
Agnès Varda, avui i dimarts
Imma Merino presenta avui a la Biblioteca de Figueres (19 h) el seu llibre Agnès Varda. Espigadora de realidades y ensueños, editat per la Filmoteca Basca. Es tracta d’un assaig sobre el conjunt de la filmografia i una de les darreres entrevistes concedides per la cineasta, i testimonia com el seu cinema, entre el documental i la ficció, transgredeix les fronteres entre els gèneres, la vida i la representació, la realitat i el somni, la naturalitat i l’artifici i l’atzar. Dimarts farà la presentació a la Llibreria 22 de Girona.