Cinema i vi, cultures compartides al Most
Dos títols importants que van ser premiats a Sant Sebastià, Los especialistas i La hija de un ladrón, obriran i tancaran el Most, 9è Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava, que se celebra entre avui i el 17 de novembre al Penedès i entre el 27 de novembre i l’1 de desembre al Priorat. “És l’únic festival de cinema sobre el vi i el cava que se celebra a tot l’Estat i un dels pocs d’Europa”, destaca Xavier Fornos, codirector de la mostra i director del museu del vi de Vilafranca, una de les entitats promotores d’aquest esdeveniment que combina les cultures audiovisual i enològica.
Una quarantena de sessions, totes amb copa de vi al final; diversos tasts de vins relacionats amb el cinema i projeccions en cellers, són algunes de les característiques originals del Most, que obre avui amb Especiales, premi del Públic a Donostia, dirigida per Éric Toledano i Olivier Nakache, els responsables d’Intocable. La hija de un ladrón, dirigida per Belén Funes i protagonitzada per Greta Fernández i el seu pare Eduard, tancarà un festival on també es projectarà La vérité, d’Hirokazu Kore-Eda, amb Juliette Binoche i Catherine Deneuve.
Galícia serà la regió convidada d’aquesta edició i en destaca la preestrena d’O que arde, d’Oliver Laxe, premiada a Canes. La secció oficial Collita acollirà “una quarantena de treballs de nou països d’arreu del món, un 45% dels quals són de procedència catalana”, destaca Fornos, i la secció Brot programa 36 films. Ventura Pons i Assumpta Serna rebran els premis honorífics d’enguany.El Most, que celebra ja la novena edició, està organitzat pel Vinseum, Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, i el Cineclub Vilafranca. “És un concepte que des del començament va lligar molt bé –recorda Xavier Fornos–. Sempre hem buscat continguts més enllà de la visió sectorial del vi. Sí que les temàtiques poden tenir origen en aquest món i els problemes del sector, però altres continguts només freguen el context del vi”. El festival és “una finestra oberta al món del vi, mostra realitats desconegudes d’aquesta cultura”, hi afegeix. L’altre codirector, Manel Balaguer, que és també el director del Cineclub Vilafranca, destaca que “els principals arguments per venir al Most són els mateixos que per anar a una sala de cinema, però a més del contingut purament cinematogràfic hi ha l’al·licient del vi”. Durant aquests deu anys, “la resposta ha estat creixent”, comenta Balaguer. Els organitzadors destaquen que el públic de proximitat ja el tenen guanyat, i el seu repte ara és atreure públic de l’àrea metropolitana, Barcelona, Tarragona...