El barber que canta
L’alguerès Àngel Maresca, conegut popularment com Lo Barber, protagonitza en una de les barberies més antigues de Cassà la proposta més singular del Càntut
Desenes de curiosos s’amuntegaven ahir a la tarda a fora i sobretot a dins de la petita barberia Quim Roca de Cassà de la Selva. Una de les barberies més antigues del poble era l’escenari de la proposta més singular d’aquest any del festival Càntut, dedicat a les cançons de tradició oral: l’actuació de Lo Barber. És el nom amb què és conegut Àngel Maresca, un barber alguerès que alhora que afaita barbes i talla cabells també canta cançons tradicionals alguereses i catalanes. Des de la seva barberia al centre històric de l’Alguer s’ha fet un nom en la música popular algueresa i catalana. Ahir a Cassà va tenir clients –a 3 euros la tallada de cabells o barba– però sobretot curiosos, entre ells molts nens. Durant el primer client de la tarda, Lo Barber va combinar les cançons –com ara la tradicional algueresa Sant Antoni balla, balla– amb històries i un diàleg fluid amb els assistents, que va fer-li aprendre un mot en català que no coneixia: fulla (per la fulla d’afaitar). El moment àlgid va arribar al final de l’afaitada, quan després de fer-li, al noi, un massatge a la cara, la hi va cobrir amb una tovallola molla per agafar tot seguit la guitarra i entonar una cançó de bressol algueresa, Son, son. El moment va sorprendre els presents, però després ja es va fer més habitual al llarg de les quatre hores i mitja en què Lo Barber va anar combinant les tisores i fulles d’afaitar amb els càntics ja fossin a cappella (durant la feina) o amb la guitarra (després).
Altres propostes
La quarta edició del festival Càntut, que ja va arrancar divendres amb una molt bona resposta de públic, va viure ahir el dia més fort, amb 11 propostes diferents. A més de Lo Barber, també van destacar les actuacions de Carles Belda & Càntut, Arnau Obiols, A Vore i FanFarra + Fenya Rai!
Avui el festival viurà la recta final amb sis propostes més. El dia començarà a dos quarts de dotze del migdia amb Càntut al carrer, del Cor Maimons (format per nens i nenes d’entre 7 i 14 anys), al carrer Mesures i continuarà una hora després amb el duet Tarta Relena al pati de Can Trinxeria. Després hi haurà el Dinar de cantadors, dinamitzat per David de la Higuera i Adrià Dilmè, amb entrades ja exhaurides. A la tarda Paula Grande i Anna Ferrer presentaran a l’auditori de la Sala Galà un projecte sobre el rol de les dones en l’antiguitat i el cantador valencià Miquel Gil presentarà el seu nou treball a la sala del Centre Recreatiu. Tancarà el festival Arrels de Gràcia a les vuit del vespre al Bar Centre Recreatiu.