La banda d’Erik el Belga torna a l’acció
Els Museus de Banyoles organitzen visites guiades que recreen els passos dels lladres de l’arqueta
És el motiu per difondre el patrimoni cultural
L’11 de gener del 1980, de nit, en la foscor, quan tothom dorm, un dels tresors més preuats de Banyoles, l’arqueta de Sant Martirià, desapareix de la sagristia de l’església del monestir de Sant Esteve. Mossèn Gelpí, quan l’endemà al matí obre l’església per a l’ofici matinal, descobreix que uns lladres s’han endut les 28 peces que ornamentaven l’arqueta i fins molts anys després no es recuperaran i només en part. Aquest és el fil argumental de la visita guiada que estrenen els Museus de Banyoles –aquest estiu i amb periodicitat mensual– i que permetrà convertir-se en un dels membres de la banda d’Erik el Belga i reconstruir com es van endur les peces.
Així, doncs, tothom que participi en la visita guiada Robatori sacríleg al monestir de Banyoles, podrà conèixer com els lladres van entrar a l’església, aprofitant la celebració de l’ofici de tarda, com es van amagar per no ser descoberts, com van accedir a la sagristia per robar les peces de l’arqueta i com es van escapar.
El regidor de Cultura, Miquel Cuenca, remarca que el robatori és un punt de partida per a la difusió del patrimoni cultural de Banyoles, al voltant del monestir de Sant Esteve, i la història recent de la ciutat. “A més, és un exercici de teràpia col·lectiva per contribuir a superar el trauma que va suposar el robatori de l’arqueta, ara que ja han passat quaranta anys i sobretot quan ja s’han recuperat 23 de les 28 peces que formaven el programa iconogràfic”, sentencia. Per viure l’experiència, cal reserva prèvia al Museu Arqueològic Comarcal, a [email protected] o al 972572361.