Joan Fuster, sempre vigent
L’Any Fuster commemora els 100 del seu naixement, quan en fa 30 de la mort i 60 de l’obra emblemàtica
L’Any Fuster, impulsat pel Departament de Cultura, està en marxa ja fa mesos i ahir se’n va fer la presentació oficial a càrrec d’Izaskun Arretxe, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, i Enric Sòria, comissari a Catalunya. El matís geogràfic és perquè també es commemoraran al País Valencià i les Illes Balears els cent anys del naixement de l’intel·lectual de Sueca Joan Fuster (1922-1992). Una data rodona a la qual es poden afegir els 30 anys de la seva mort i els 60 de la publicació de la seva obra més emblemàtica, Nosaltres, els valencians, primer títol d’Edicions 62, que han reeditat l’obra en una versió que respecta més l’original de l’autor valencià.
“Fuster és una figura cabdal, un gegant de les nostres lletres, vigent i necessari”, va definir Arretxe. “La celebració dels anys serveix per recuperar autors –sovint autores– oblidats, com va ser el cas recent de Felícia Fuster, tornar a l’actualitat autors que van ser populars però ja no ho són, com Joan Perucho, i reivindicar autors que van ser i encara són presents, com Joan Fuster.”
L’objectiu de l’Any Fuster és “aprofundir i difondre el coneixement de l’obra fusteriana, destacar-ne la seva enorme importància i ressaltar-ne la vigència, com a impulsora d’un pensament crític, exigent i lliure”.
“Fuster, que opinava que l’assaig és literatura d’idees, va ser un gran escriptor, sempre compromès amb la cultura, la llengua, el diàleg i el país”, va recordar Enric Sòria, també valencià, i poeta, historiador, dietarista, traductor, professor, articulista... i, naturalment, expert en l’obra de Fuster, sobre qui ha escrit una sèrie de textos erudits. “Ell ho reexaminava tot i volem recuperar l’actitud insubornable en favor de la raó que tenia Fuster.”
Coincidint amb el 30è aniversari de la mort de Fuster, el 21 de juny, la Biblioteca de Catalunya i la Institució de les Lletres Catalanes organitzen una jornada d’homenatge i estudi centrada en la idea i la construcció de país de Joan Fuster.
Entre els molts actes previstos –tot i que encara en falten per concretar–, hi haurà dues exposicions. Una serà una gran mostra impulsada per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, i es podrà veure a Barcelona durant l’últim trimestre de 2023. L’altra, Joan Fuster, una vida il·lustrada, és una iniciativa de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua que es podrà visitar a partir del juny.
També hi haurà un cicle de xerrades a l’Ateneu, organitzat per la Institució de les Lletres Catalanes amb l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i l’Ateneu Barcelonès, i, en l’àmbit acadèmic, s’acaba de celebrar a la Universitat de Barcelona el Simposi Joan Fuster. Figura d’un segle, i l’Institut d’Estudis Catalans té previst organitzar a la tardor una jornada acadèmica.
Naturalment, hi haurà una gran quantitat de publicacions i novetats sobre la seva obra i figura, a més de reedicions. Va publicar una seixantena de llibres i uns 3.000 articles.