La Feliu, la dama amb veu forta
La cantant i actriu Núria Feliu, gran defensora de la llengua i la cultura catalanes, va morir ahir als 80 anys
Veu pionera del jazz a Catalunya, gran lluitadora en defensa dels drets de la seva professió i del seu país, molt compromesa amb la seva llengua i la seva cultura, cantant en català quan encara era resistència, Núria Feliu era una dona forta i combativa, però sempre amb elegància i bones maneres. Era una dama amb veu pròpia i forta, una veu que ahir al matí es va apagar amb la seva mort, als 80 anys, després d’una llarga malaltia, des que va tenir un ictus cerebral a principis del 2021.
La Feliu, amb l’article i el cognom com tota bona diva –però una diva de barri, concretament del barri de Sants, d’on va arribar a ser membre molt actiu de l’associació de veïns–, deixa un gran llegat musical, però sobretot un enorme record intergeneracional, amb la seva imatge de tieta eterna de tot el país que, de vegades, l’ha perjudicat: la dona extravertida i sempre divertida que va consolidar la seva fama a la televisió, cantant cançons de tot tipus, des de cuplets, boleros i cançons populars catalanes fins als èxits de la seva admirada Mistinguett –curiosament, la vedet i cantant francesa, a qui van assegurar les cames per mig milió de francs, va morir també als 80 anys, el 1956–, però sovint s’oblida que, al principi de la seva carrera, amb 24 o 25 anys, va gravar discos com ara Núria Feliu amb Tete Montoliu (1965) i Núria Feliu amb Lou Bennett i els seus amics (1966), que van obrir amb sonoritats jazzístiques clàssiques i cites al cançoner de Gershwin una discografia que supera els quaranta discos i les 400 cançons. És cèlebre i significativa la foto en què Núria Feliu apareix, el gener del 1966 a l’aeroport del Prat, rebent Duke Ellington i Ella Fitzgerald, quan aquests dos mites van actuar al Palau de la Música.
“Estic molt satisfeta d’aquests anys, perquè he pogut viure de cantar en català i perquè crec que amb la meva feina he contribuït a la normalització de l’idioma. He pogut fer la música que m’agradava –jazzística, de musical americà o de cinema–, que no era precisament habitual al nostre país, i amb això he volgut demostrar que en català es pot cantar tot, des d’un Stevie Wonder fins a Sting”, declarava Núria Feliu el 1990, en una entrevista que li va fer Paco Vilallonga per a la revista Presència, llavors dominical d’aquest diari, amb motiu de la celebració dels 25 anys de trajectòria de la Feliu. Durant la seva llarga trajectòria, Núria Feliu va interpretar els estils més variats i fins i tot va gravar un disc titulat Amb un aire country, que conviu en la seva discografia amb treballs tan diversos com ara un disc enregistrat amb el seu gran amic Josep Carreras (Més que mai), un EP amb adaptacions de poemes de Salvador Espriu o un àlbum en què cantava les cançons d’Apel·les Mestres i un altre en què recitava poemes patriòtics.
Tota una vida
Núria Feliu i Mestres va néixer el 21 de setembre del 1941 al barri barceloní de Sants, concretament a la plaça d’Osca, on una placa ho recorda des del 1987. Al mateix barri, la seva besàvia Carolina hi va obrir un cafè a l’actual carrer Vallespir, anomenat El Cafè de les Cantantes, al qual la Feliu va dedicar l’espectacle homònim estrenat el 2017 en el festival Barnasants, compartint escenari amb tres nebodes seves, coincidint amb el seu 75è aniversari.
La primera gran passió d’aquesta melòmana militant no va ser la música, sinó el teatre, en el qual va fer els primers passos des de ben petita a l’escola Sant Vicenç de Paül d’Hostafrancs i al Quadre Escènic de l’Orfeó Canigó, on també va donar classes de cant.
“En un principi només jo cantava pels envelats, perquè els cantautors anaven junts –el grup dels jutges– fent els seus recitals en centres catòlics, grups excursionistes i ambients molt més concrets. El meu estil era diferent: havia de sortir als envelats enmig de malabaristes o pallassos a cantar les seves cançons”, explica la Feliu en l’esmentada entrevista del 1990. Sense acrituds, la cantant va manifestar en més d’una ocasió que els cantautors sempre havien assolit més protagonisme dins de determinats sectors de la cultura que no pas ella, gran intèrpret, però no autora.
Ella va lluitar aferrissadament en defensa dels drets dels artistes i la propietat intel·lectual, i quan havia de denunciar el que considerava una injustícia, no callava: el 1983, va adreçar la seva protesta al director general de RTVE per la discriminació que patien els cantants catalans a les cadenes estatals. Però sis anys després, quan un grup de cantautors es van tancar al Palau March per protestar contra el poc ressò de la seva música a TV3 i Catalunya Ràdio, no va dubtar a declarar que la posició dels cantautors era “poc autocrítica”. “El que passa és que no vull ser manipulada per ningú, perquè de fet la tancada va ser un muntatge d’una casa de discos”, va declarar llavors.
Reconeguda amb molts premis, com ara la Creu de Sant Jordi, la medalla d’honor de Barcelona i el premi Enderrock d’Honor 2020, Núria Feliu ha tingut sempre el millor premi, el de l’estima i el respecte de la gent. I al costat de la gent ha estat també durant els últims anys, donant la cara a favor del procés d’independència, en actes de l’ANC o en el festival Catalunya vol viure en llibertat, organitzat fa deu anys per aquest diari a la Devesa de Girona. Sempre activa i polifacètica, va publicar els llibres Vols ballar? 93 cançons i ballables i Dies i records d’ infantesa .