Cinema

Cultura

Jesús Guzmán, actor de la sèrie ‘Crónicas de un pueblo’

Conegut pel seu paper de Braulio, el carter de ‘Crónicas de un pueblo’ (1972)

L’actor espanyol Jesús Guzmán Gareta (Madrid, 1926) va morir dilluns, a l’edat de 97 anys, segons ha informat l’Asociació d’Artistes (AISGE) a través de les seves xarxes socials.

Nascut en el si d’una família d’actors, van traslladar-se a viure a Barcelona i amb 9 anys va debutar amb una primera obra, Pasión y muerte de Jesús. Més endavant, va entrar a formar part de diverses companyies importants, primer de dins l’Estat i després en països llatinoamericans. L’any 1954, durant una de les seves extenses gires teatrals, va debutar a Puerto Rico davant de la càmera, i de tornada a Espanya va començar a entrar en la roda de les sèries televisives. Va aparèixer a Farmacia de guardia, d’Antena 3, i a Hostal Royal Manzanares, de La 1. A més, també va participar en algun film de western, com ara Per qualche dollaro in più, El bo, el lleig i el dolent i Ocaso de un pistolero. La seva màxima popularitat va arribar el 1972, quan va interpretar el paper del carter Braulio, en la sèrie de TVE Crónicas de un pueblo, dirigida per Antonio Mercero. A través de la vida quotidiana d’una petita localitat de Lleó, es reflectia l’Espanya del tardofranquisme.

En total va arribar a participar en més de 150 pel·lícules i en unes 300 comèdies. Va obtenir diversos reconeixements i medalles, i la seva última aparició televisiva va ser el 2020 en la pel·lícula Amalia en otoño, un drama ambientat en una residència de gent gran durant la pandèmia de la covid-19.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia