Música

Cultura

Carla Bley, teclista, compositora i figura destacada del ‘free-jazz’

Va trepitjar diverses vegades Catalunya per participar en festivals de jazz

La compositora estatunidenca Carla Bley va morir dimarts a l’edat de 87 anys, segons ha confirmat la seva parella, Steve Swallow, al diari The New York Times.

Aprèn de manera autodidàctica, i amb 17 anys viatja tota sola a Nova York per treballar de manera intermitent com a pianista, venent tabac en clubs de jazz, i més tard component i treballant per a músics com el saxofonista Jimmy Guiffre. El 1964 s’incorpora a la Jazz Composer’s Guild i el següent any crea la Jazz Compser’s Orchestra, amb què viatja per Europa obtenint bons reconeixements. L’any 1971 compon la seva obra més rellevant Escalator over the hill, una òpera de jazz. Però també són peces seves altres obres rellevants com Continuoso, la miniòpera Under the Volcano o la banda sonora de la pel·lícula Mortelle randonné (1985). El 1989 funda la Big Carla Bley Band i juntament amb el contrabaixista i parella seva Steve Swallow grava els àlbums Duets i Go together. Junts van emprendre gires per Europa i el Japó, i al llarg d’aquests anys, alguns dels festivals de jazz més rellevants de casa nostra van poder gaudir del seu talent.

Durant la seva carrera, l’estil de Carla Bley va anar evolucionant i passant per diverses etapes. Va destacar sobretot amb el free-jazz, però també la van interessar el jazz fusió, el blues, i fins i tot va introduir en la seva música sintetitzadors i guitarres amplificades.

Va ser cinc cops nominada als Grammy.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia