Música

Crítica

música

Incitació a la pluja

L’estrena mundial del nou quartet de cordes de Benet Casablancas, a mans del prestigiat Quatuor Diotima, era prevista per a la primavera de 2022, a l’Auditori de Girona, però es va ajornar per casos de covid en la formació francesa. Es va realitzar finalment diumenge amb els espectadors asseguts a l’escenari de la sala Montsalvatge, un format que s’explora profícuament per a recitals més avantguardistes i experimentals.

La vetllada va començar amb el debut de la novella obra del sabadellenc, Pluja obliqua, un títol reclamat d’un poema de Fernando Pessoa, que explora somnis i records d’infantesa, invocant també “una música lànguida i trista”. Mitjançant textures onejants i a vegades sobresaltades, el compositor va aconseguir assaborir el caràcter oníric dels versos del lisboeta. I la incitació a la pluviositat va produir el seu efecte, ja que un parell d’hores passades queien ruixats sobre la ciutat.

La sessió culminaria amb una altre pentagrama de Casablancas, el Quartet “Raging in the Dark”, signat el 2009, i també inspirat en un text poètic, de l’irlandès Yeats. En ambdós casos, el compositor va pujar a l’escenari per rebre l’aplaudiment merescut. Entremig, per amenitzar, el Quatuor va desenvolupar el deliciós Quartet en fa major de Ravel, un autèntic viatge eteri cap a la llum en suspensió aerostàtica. Portant elegants vestits de blau naval, els Diotima van impactar en tot moment amb les seves exquisideses interpretatives, sedoses i al llindar de la sublimitat.

El concert va tenir una alta taxa d’ocupació i va confirmar que la ciutat respon a les propostes contemporànies. Recordem que només pot haver-hi un públic acostumat si, realment, es programen.

Quartet Diotima
Auditori de Girona, 22 d’octubre


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia