Cultura

Montserrat Abelló i Moisès Broggi, Premis Nacionals a la Trajectòria Professional i Artística

Cultura

L'escriptora Montserrat Abelló, de 90 anys, i el metge Moisès Broggi, que ha complert els 100, han estat distingits ex aequo amb el Premi Nacional a la Trajectòria Professional i Artística, segons informa el departament de Cultura i Mitjans de Comunicació.

El jurat dels premis Nacionals de Cultura, presidit pel conseller Joan Manuel Tresserras, ha considerat a Abelló mereixedora del premi per "la seva obra com traductora i poeta, que ha donat veu a la vida diària de les dones amb un llenguatge propi i l'ha convertit en un referent vital i artístic per als més joves".

Broggi ha estat guardonat per la seva "dilatada i prestigiosa carrera com a cirurgià i pel seu compromís ètic i social" i perquè és una persona que representa "la perseverança i l'afany de superació d'una generació que va viure en una època plena de dificultats i d'inestabilitat i un exemple de científic profundament humanista".

Llicenciada en Filologia Anglesa, Montserrat Abelló (Tarragona, 1918) és autora de les obres poètiques Vida diària, Foc a les mans i Dins l'esfera del temps, que va obtenir el Premi de la Crítica Serra d'Or de poesia. També ha destacat com traductora d'obres de poetes anglosaxons, especialment Sylvia Plath. Així mateix, ha traduït a l'anglès textos de Salvador Espriu, Mercè Rodoreda, Maria Àngels Anglada, Maria Mercè Marçal i Olga Xirinachs, entre d'altres.

Moisès Broggi (Barcelona, 1908) es va especialitzar en cirurgia al costat de Joaquim Trias i va ser metge de les Brigades Internacionals durant la Guerra Civil.
Creu de Sant Jordi, ha treballat a l'estudi de l'anatomia quirúrgica i és membre de la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona, de la qual va ser elegit president el 1980, i cofundador de l'Associació Mèdica contra la Guerra Nuclear.

Els premis nacionals de Cultura, dotats cadascun d'ells amb 18.030 euros i que es lliuraran en un acte el pròxim dia 25 d'octubre a Manresa, van ser instituïts pel govern català el 1982 i són els continuadors dels que la Generalitat va patrocinar entre 1932 i 1938.

Aquest any el jurat està format per la historiadora i professora de la Universitat Rovira i Virgili, Montserrat Duch; el periodista científic Xavier Duran; el dissenyador gràfic Anton Granero; el comissari d'exposicions i realitzador de televisió Andrés Hispano; el crític i activista de circ Jordi Jané i l'editora de Vilaweb Assumpció Maresma.

També l'han integrat la directora del Festival de Músiques del Món de Barcelona, Maricarmen Palma; la directora del centre d'art La Panera de Lleida, Glòria Picazo; el president d'Òmnium Cultural, Jordi Porta; el periodista Lluís Reales; l'agent literària Anna Soler-Pont; la directora del teatre L'Escorxador de Lleida, Margarida Troguet i el periodista Jaume Vidal.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.