Música

Cultura

Ha mort Sigfrid Galbany i Abril, l’icònic compositor de sardanes de Cabrils

L’any 2010 va rebre la Creu del Terme, màxim honor que atorga l’Ajuntament de Cabrils

El compositor de sardanes Sigfrid Galbany i Abril, ha mort avui, a l’edat de 87 anys, segons ha fet públic en un comunicat l’Ajuntament de Cabrils. Era una persona molt coneguda i estimada dins del municipi i del món sardanístic.

Natural de Cabrils (1936), de ben jove va començar a estudiar teoria de solfeig i piano amb Elvira Rigau, filla del compositor de sardanes Pere Rigau, fundador de la cobla de Montgrins, amb qui anys més tard va mantenir una llarga relació professional i d’amistat. La seva primera sardana, Enyorances, la va compondre amb només quinze anys. Des d’aleshores, de les seves mans van sortir més de 150 composicions, entre sardanes, havaneres, peces religioses i d’altres cançons, algunes instrumentades per cobla i d’altres per piano. La cobla de Girona li va estrenar la seva primera sardana l’any 1973.

Va unir-se a la cobla Montgrins amb la que va gravar, compondre i actuar una infinitat de vegades. El seu primer disc va ser l’any 1999, s’anomenava Sardanes, i tenia el castell de Burriac com a tema central. El 2000, per la festa major de Cabrils, l’Ajuntament li va fer un reconeixement per la seva contribució a la cultura popular i al seu esforç per portar la sardana i el nom de la vila a tot arreu. El gener del 2009 a Tossa de Mar, va estrenar Cap d’Any a Tossa, que va ser tot un èxit i es va convertir en la Sardana de l’Any per la Confederació Sardanista de Catalunya. Arran d’això, l’Ajuntament de Cabrils va atorgar-li la Creu del Terme, màxima distinció de poble, que es concedeix en comptades ocasions. Altres sardanes significatives de Galbany van ser A Vicenç Urpí; De Montcabrer a Burriac; L’ermita de Sant Pau; i El Turull de Lloret.

El passat 2022, aprofitant que se celebrava a Cabrils el campionat territorial de Barcelona de sardana esportiva de la Unió Sardanistes de Catalunya, se li va retre un nou homenatge a la seva trajectòria amb l’entrega d’un ram de flors i un petit obsequi commemoratiu. A més, l’alcaldessa, Maite Viñals, va anunciar que s’estava preparant l’edició d’un disc amb les seves millors sardanes, algunes d’elles encara inèdites. El disc titulat He fet el cim, es va estrenar el passat 2023 al centre cívic La Fàbrica.

La cerimònia de comiat tindrà lloc demà, dia 22 de juny, a les 11 del matí, a la parròquia de la Santa Creu de Cabrils.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia