Arts escèniques

FESTIVAL GREC

El repte Hervás: 100 divorcis en 24 hores

Tal com sona. L’actriu María Hervás romandrà 24 hores a l’escenari del Teatre Lliure (amb només descansos de 15 minuts cada dues hores). The second woman treballa la repetició d’una acció que dura poc més de vuit minuts que ensenya el trencament d’una parella. Seran un centenar de vegades que Hervás repetirà l’acció amb un centenar de persones (cap repetirà) de 18 a 78 anys, sorgides d’un càsting en què es van apuntar unes 400 persones. La funció comença dissabte vinent a les sis de la tarda i s’allarga fins diumenge a la tarda.

L’escena mostra l’hegemonia de l’home davant la dona. Hervás admet que ella controla l’acció perquè és el seu “hàbitat natural”, mentre que els espontanis (que s’han d’aprendre el paper i interactuar amb l’actriu mentre unes càmeres delaten el més íntim detall) són molt més vulnerables. Pels assaigs que ha pogut fer (amb participants que no van ser seleccionats per a la funció), ha detectat que aquesta vulnerabilitat a vegades es pot convertir en un increment de voluntat de domini sobre el personatge característic femení: vestit vermell, perruca rossa. L’encàrrec de les directores australianes Nat Randall i Anna Breckon és que ella provi d’equilibrar la balança, sense utilitzar els seus recursos d’actriu; mirant de connectar humanament amb cada un dels individus (des de persones cegues fins a algun actor professional o, fins i tot, el periodista Toni Puntí).

Feia anys que Hervás i Bitò volien fer alguna producció junts. L’actriu els va proposar aquest muntatge, de notable complexitat de producció (el joc d’edició i de càmeres requereix un equip format íntegrament per dones). Dues hores més tard, “com per art de màgia”, Cesc Casadesús va oferir la possibilitat a la productora de tirar-ho endavant. Era un espectacle ambiciós que Casadesús ja s’havia plantejat de fer, abans de la pandèmia. El Grec desconeixia que Hervás també hi anés al darrere. La producció es veurà posteriorment a Sevilla (19/20 d’octubre) i a Madrid (9/10 de novembre). A Barcelona, el públic podrà comprar entrades per entrar i sortir durant les 24 hores. Per a un pack de cinc hores i també en clau last minute (que no els donarà dret a tornar entrar). El Grec vol que l’experiència sigui completa i que el servei de bar de Lliure estigui obert les 24 hores. També repartirà xurros amb xocolata a la matinada. I propiciarà que el públic que surti de Sonoma (a quarts d’una de la matinada del Teatre Grec) s’atansi al Lliure.

Les directores han fet aquesta experiència arreu del món i constaten les diferències sociològiques. A Taiwan tothom anava amb el paper après i no va fallar puntualment; a Austràlia hi havia moltes més desercions, que van salvar improvisant. Hervás admet que no sap com afectarà aquest desgast i repetició al seu cos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.