Música

Cultura

Mor el cantautor italià Pino d’Angiò, referent de l’Italo disco i autor de ‘Ma quale idea’

També va treballar com a actor, doblador i productor musical

El cantautor italià Giuseppe D. Chiercia, més conegut artísticament com a Pino d’Angiò va morir dissabte a l’edat de 71 anys, segons va comunicar la seva família a través d’un missatge a les xarxes socials. Va treballar d’actor, doblador i productor musical, però sobretot va esdevenir un referent del gènere musical Italo disco amb el seu gran èxit Ma quale idea.

Nascut a Pompeia (Itàlia) l’any 1952, va començar la seva carrera musical quan un productor el va veure actuant en un cabaret, l’any 1979, i li va proposar de gravar el tema È libero scusi?. Un any més tard va publicar el seu primer àlbum ...Bella!, i la seva cançó de més èxit Ma quale idea. Amb ella, Pino d’Angiò va saltar a la fama mundial. Va aconseguir ser disc d’or a Itàlia i a Espanya, i la cançó, que era una barreja de rap i funky, va esdevenir una de les més representatives de la música dels anys 80 i es va col·locar en la primera posició de les llistes musicals en 22 països diferents. Durant aquella dècada, fora d’aquest supervendes, també va treure altres cançons d’èxit com Una notte da impazzire o Questo amore è un motore. El gènere musical on s’identificava era l’Italo disco, un subgènere de la música disco, molt ballable, de ritmes alegres i amb lletres d’amor, moltes vegades sense cap sentit.

Per altra banda, va destacar com a productor musical amb cançons com The age of love (1990), considerada la primera expressió de la música trance a escala mundial; com a actor, tant en comèdies musicals com en films cinematogràfics; i com a doblador de diverses pel·lícules de Woody Allen, entre elles Broadway Danny Rose (1984), La rosa porpra del Caire (1985), o Tothom diu “I love you” (1996).

Al llarg de la seva trajectòria va participar en diversos festivals i va ser guardonat amb múltiples premis, com el de Rhytm & soul dels EUA l’any 2001. Va patir greus problemes de salut, amb sis càncers que va anar superant, l’últim, un tumor a la gola que li van extirpar el 2021, però, tot i això, no va parar mai de treballar i estrenar nova música. La seva última aparició va ser el febrer passat, al Festival de Sanremo, on va estrenar una nova versió actualitzada del seu gran èxit, Ma quale idea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia