Arts escèniques

El Danseu converteix un paller de les Piles en un teatre

El Danseu Festival (del 9 a l’11 d’agost a les Piles) transformarà un paller del municipi en un teatre de gran format. El festival manté el seu impuls a la creació local, estatal i internacional coproduint muntatges i responent a la demanda d’activitat cultural a les Piles (Conca de Barberà), petit municipi on hi viu una seixantena de persones, i n’hi ha censades poc més de 200. Per primer cop, el festival ha plantejat un focus de creadors belgues amb signatures tan potents com ara Wim Vandekeybus (que ja han acordat coproducció pel 2025). La programació, en realitat, també incorpora altres municipis veïns com ara Santa Coloma de Queralt (Teatre L’Estrella) i Tarragona.

Danseu Festival inclou una vintena de propostes de circ i moviment pensat per a un públic molt ampli. La peça de més envergadura en el festival és Made of space (Mercat de les Flors, 2021), de Guy Nader i Maria Campos. Probablement, l’artista més local és Glòria Ribera, filla de Guissona, a 20 minuts de les Piles. A Parné (Fira Tàrrega, 2021), la reivindicadora del vedetisme català presenta un concert performàtic de cuplet i revista. Marga Socias planta la seva instal·lació (per a famílies) Si fóssim flors, que ja es va estrenar en el Sismògraf el 2023. De l’àmbit local, també cal sumar la coreografia de Cecilia Colacrai (una ballarina argentina que fa 20 anys que s’ha arrelat a Barcelona) amb R.A.V.E. i la companyia llatinoamericana resident a la Nau Ivanow de Barcelona Los Escultores del Aire amb The kid next to me, una petita peça entre un pare artista i el seu fill. També breu és el número de malabarisme de De tu a tu. El col·lectiu Mur presenta només un número del seu espectacle. La Cerda signa un extracte d’El baile de la zurda, un homenatge al ball, a les ganes de viure ballant malgrat tot. Los Informalls intervindran amb el seu espai habitual a la improvisació, amb el qual intenten interactuar amb el públic. Âkri, un joc circense amb pràcticament una escala i una porta, de Manuel Rosés, serà un dels descobriments per la seva acrobàcia i humor de l’absurd. Tot i que es va presentar com a workshops en la Fira Trapezi del 2023, ja té unes 200 funcions previstes d’aquest solo.

Danseu Festival té una funció expandida: Traces, del coreògraf Vandekeybus, es programarà dins el FITT, a finals d’agost a Tarragona. El focus belga ha permès eixir un nou node de la xarxa de festivals d’estiu de l’àrea de Tarragona.

Danseu Festival va néixer quan, el 2013, van voler presentar un work-shop després d’una residència d’artistes a les Piles. No comptaven tenir gaire públic i s’hi van aplegar més de 200 persones. Es van adonar que el poble demanava una activitat cultural. Avui, el 75% del pressupost té un finançament públic (entre Ajuntament, Diputació de Tarragona, Generalitat i Unió Europea). Dels 20 títols de la programació, només sis són de pagament (i a preus molt populars). Segons el festival, l’impacte econòmic del festival triplica l’aportació de l’administració i tenen la garantia que la despesa es queda al territori.

Tot i que s’equipa una zona per a rulots i acampada, el director Pau Estrem admet que ha calgut fer un sudoku per poder acollir els 67 artistes que passaran pel festival en allotjaments propers: hi ha 27 cases rurals per l’entorn. El festival calcula que arribaran als 3.000 espectadors aquest any (entenent que hi haurà moltes persones que veuran diverses accions). Estrem diu, orgullós, que ben pocs festivals poden multiplicar per 10 l’assistència als espectacles dels seus veïns censats.Bona part del públic és de la zona. I és que als micropobles hi ha un constant desplaçament els dies de mercat, de festes o de festivals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.