Altres

PUIGCERDÀ

L’Arxiu Comarcal digitalitza el fons del fotoperiodista Emili Giménez

L’Arxiu Comarcal de la Cerdanya treballa des de fa mesos en la digitalització de les imatges cedides pel fotoperiodista de Puigcerdà Emili Giménez (1955-2020). Una part del fons ja es pot consultar en línia i descarregar des del web de l’arxiu. L’any 2013, el fotoperiodista va cedir les seves instantànies –unes 271.900 imatges de les quals, unes 15.900 analògiques i altres 256.000 digitals–, a l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya. Des de fa molts mesos, els tècnics del servei d’arxiu treballen en la seva selecció, classificació, etiquetatge i descripció i, finalment, la digitalització. Una vegada finalitzat aquest procés, les fotografies passen directament al web, a l’abast de tothom.

El material gràfic de Giménez, disponible a l’Arxiu, és pràcticament tot l’arxiu personal del fotoperiodista cerdà i comprèn una etapa política, social i econòmica efervescent, de Puigcerdà i comarca, que abraça des del 1999 fins al 2016 –incloent, aquests últims anys, el període de crisi econòmica del 2008–. Les fotografies recullen actes i activitats ben diferents que van des de la vida social del moment, passant per àmbits com el polític, cultural i esportiu de la capital i comarca. També és molt extensa la producció fotogràfica relacionada amb els monuments i el patrimoni cerdà i ampli el volum de les imatges cedides que estan dedicades a la natura, des de paisatges de gran bellesa fins a espais i indrets concrets de la comarca.

La directora de l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya, Erola Simon, destaca la importància d’aquest fons i el seu valor actual “com a document social, i especialment, el que tindrà en el futur, quan els investigadors vulguin estudiar aquesta època concreta de Puigcerdà i comarca”.

La digitalització del fons va començar ja fa mesos i el treball continuarà encara molt de temps. La previsió inicial és que tot el material estigui classificat i digitalitzat el mes de març de 2025. Simon recorda que la voluntat de l’Arxiu és, més endavant, dissenyar i produir una exposició del fotògraf cerdà.

Un apassionat de la fotografia

Emili Giménez va néixer a Yeste (Albacete, 9 d’agost de 1955). Va iniciar-se en el món de la fotografia de ben jove. Entre els anys 1999 i el 2007 fou tinent d’alcalde i regidor de cultura de l’Ajuntament de Puigcerdà. És prèvia aquesta etapa, durant i després –a finals dels anys noranta–, que va començar a fotografiar actes i esdeveniments locals tant de Puigcerdà com d’altres pobles de Cerdanya. L’any 2008 fou nomenat cap de premsa de l’Ajuntament de Puigcerdà, càrrec que va ocupar fins al 2012.

Com a fotògraf va publicar en múltiples diaris i revistes, la majoria dels quals vinculats amb la Cerdanya i el Pirineu, com ara Regió 7, Segre, Periòdic d’Andorra, Diari de Girona i les revistes Viure als Pirineus, Pànxing, Reclam, Cadí-Pedraforca, ERA o Revista de Girona entre moltes d’altres. També, va col·laborar estretament amb les institucions de la comarca, com el mateix Arxiu, múltiples ajuntaments de la Cerdanya o el Museu Cerdà.

La seva ingent producció també va servir com a material gràfic en exposicions i va participar en diferents projectes editorials, el darrer, el llibre Història de la Cerdanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.