Música

MÚSIca

El nou festival gironí Oninik vol donar veu a les “músiques oprimides”

Tindrà lloc aquest dissabte als jardins dels Alemanys durant 13 hores, amb 15 grups i discjòqueis, tallers, un espectacle familiar, xerrades i furgoteques amb menjars del món

“La filosofia és clara: a Girona hi ha una gran oferta de festivals i propostes musicals a l’estiu, però sempre s’acaben sentint les mateixes veus. L’Onirik neix amb el ferm propòsit de donar veu, precisament, a aquelles propostes que no han estat programades per motius diversos, però que en cap cas tenen a veure amb la seva (inqüestionable) qualitat musical”. Amb aquesta contundència es presenta en societat el nou festival Onirik –s’ha de pronunciar Onírika, aclareixen els seus promotors– que celebrarà la seva primera edició aquest dissabte, 28 de setembre, als jardins dels Alemanys durant tretze hores, de les 12 del migdia a la 1 de la matinada, per iniciativa de la cooperativa cultural Baowatt. Onirik, el Festival de les músiques oprimides, “aspira a tenir una llarga vida” amb una proposta diferent que combina una quinzena d’artistes nacionals i internacionals amb el comú denominador que tots es mantenen voluntàriament al marge dels corrents comercials majoritaris o mainstream. Aquests són alguns dels protagonistes musicals del primer festival Onirik:

Throes + The Shine. Provinents de Porto (Portugal) i Angola, basen el seu so en l’afrobeat amb dosis de dance, riffs d’afro-rock i tropical bass. Sons electrònics avantguardistes amb lletres rapejades potents. El trio ha publicat mitja dotzena d’àlbums, l’últim dels quals és Kalunga

Hip Horn Brass Collective. Una sorprenent formació de vent que combina jazz amb hip-hop i ha col·laborat amb artistes com ara Ana Tijoux i també ha actuat en prestigiosos festivals de jazz .

Vibes and Stuff. Col·lectiu badaloní dedicat a la música negra en un sentit molt ampli, del soul al reggae i més enllà. El seu nom és un homenatge a la fonamental banda de hip-hop A Tribe Called Quest.

LaPili. Artista polifacètica, autogestionada i gens normativa que canta i balla ritmes afro i dancehall amb molt sentit de l’humor. Un dels èxits és Warrindonga .

Belén Natalí. Argentina de naixement i palafrugellenca d’adopció, amb un ambiciós i atractiu projecte amb ritmes pop/lo-fi i reminiscències R&B i jazzístiques, sense oblidar les seves picades d’ullet a la música jamaicana. El seu últim hit és Camping.

Genni Knows. Jove cantant gironina amb arrels dominicanes que presentarà el seu primer treball, l’EP Natural .

Saiqel DJ. Artista gràfic i DJ banyolí, seduït per les noves sonoritats, les músiques d’arrels africanes i els ritmes llatins.

Xaquemata. Col·lectiu barceloní dedicat a l’afrobeat, la cúmbia, el dancehall, etc.

Nyiskels. Un projecte molt jove que neix a l’Esmuc i que el mateix Onírik ha acompanyat fins a l’escenari.

Jaume Barri. El protagonista de l’espectacle familiar del festival, un artista per a totes les edats.

Les entrades anticipades per al festival estan a la venda al web festivalonirik.cat per 25 euros (30 euros el mateix dia a la taquilla), amb entrades a 7 euros per als nens i nenes de 6 a 14 anys i accés gratuït per als menors de 6 anys. La programació del festival inclourà també tallers, xerrades i una oferta gastronòmica basada en furgoteques amb productes de proximitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia