poesia
Estellés ben present al 24è Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat
El 2024 és un any carregat de significació poètica perquè se celebren el centenari del naixement de Vicent Andrés Estelles i el de la mort de Joan Salvat-Papasseit i d’Àngel Guimerà. El 24è Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat té una programació en què “la poesia contemporània mira el passat amb els peus en el present”, segons han explicat en roda de premsa Núria Escamilla (regidoria de Cultura i Esports), l’escriptor Jordi Lara, el poeta Josep Pedrals i Carolina Hernàndez (directora de Cultura, Esports i Educació).
El festival, que tindrà lloc del 8 al 29 d’octubre, comptarà amb la participació de poetes i rapsodes com ara Mireia Calafell, Jordi Bosch, Josep Pedrals, Rodrigo Cuevas, Marta Pessarrodona, Feliu Formosa, Pere Arquillué i Martí Sales. Hi haurà una vintena d’activitats repartides per tot Sant Cugat.
El 24è Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat arrencarà amb “una proposta que pretén posar cara a cara un dels poetes més llegits i estimats del segle XX, Estellés, i els autors d’ara”. Llegat Estellés mirarà d’esbrinar quin és el pòsit estellesià que hi ha en la poesia catalana contemporània i obrirà un diàleg entre generacions, per una banda, i entre Catalunya i el País Valencià, per l’altra. Tres recitals-conversa amb Estellés com a excusa que reuniran Enric Casasses, Eduard Marco, Pau Sif, Josep Piera, Maria Isern i Maria Josep Escrivà.
L’espectacle inaugural, Les veus del poble, comptarà amb Victòria Pagès i Jordi Boixaderas, els quals, amb l’acompanyament d’Albert Bover Trio, permetran encetar dos itineraris creatius, agermanats en aquest recital, que expliquen poèticament l’amor, la mort, el país, el poble, la vida... “La paraula, com un trepig que es perd enmig de la boira, s’insinua, s’oculta i es revela a tothom qui viu atent als fets, els objectes i les persones quotidianes, com fan Salvat-Papasseit i Estellés en els seus poemes.”
Toti Soler i Pere Arquillué interpretaran Coral romput, el llarg poema fundacional d’Estellés que Soler i Ovidi Montllor van portar per tots els racons del país fa 40 anys i que, arran del centenari del poeta de Burjassot, s’ha recuperat. Guitarrista i actor ja el van fer seu fa gairebé vint anys al Teatre Lliure gràcies al muntatge teatral de Joan Ollé.
La fotògrafa Pilar Aymerich i les poetes Marta Pessarrodona i Àngels Gregori conversaran sobre la relació d’admiració que van mantenir Montserrat Roig i Estellés, “una excel·lent manera de portar el passat al present.”
Jordi Lara dirigirà una lectura de Jordi Llavina titulada El meu amic Àlex Susanna. “Una proposta emocionant en què Llavina, acompanyat de música en directe, relata amb detall les llargues hores que va compartir amb Susanna els darrers mesos de vida del poeta i dietarista.”
Als 90 anys, Feliu Formosa és un altre dels grans protagonistes d’aquesta edició del festival. Compartirà lectura poètica amb Jaume Pons Alorda. “Perquè Formosa és ja un clàssic contemporani recitarà part d’una obra pròpia que ha gestat entre dos segles, mentre divulgava entre nosaltres, com a traductor, el bo i millor de la literatura germànica del nostre temps.”
El 17 d’octubre, al Cafè Auditori, es presentarà el nou premi de poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater que ha guanyat el poeta valencià Eduard Marco. “El llibre es titula Dolors i és un homenatge de l’autor a la seva mare, però també una declaració d’amor a la llengua, la terra i la literatura.”
El poeta Josep Pedrals i el pianista Xavi Lloses estrenaran nou espectacle, El batec. “Una mirada enrere a tot el que han fet plegats en les últimes dues dècades i a la convicció que es pot recitar poesia i ballar alhora que reflexionen sobre el sentit de la seva feina, sempre entre l’aparent ximpleria i la nota metafísica.”
Martí Sales també posa la vista a la seva trajectòria d’escriptor i músic a Aventura, un one-man show en què el líder dels Surfing Sirles i autor de La cremallera proposa “un recorregut imprevisible per 25 anys d’escriptura i descontrol”, un passeig fervorós per les seves dèries i fal·leres i el seu imaginari omnívor.
També combinaran poesia i música Mireia Calafell, que dirà de dalt a baix el seu poemari Si una emergència, premi Carles Riba 2023, acompanyada per les melodies de Nil Ciuró, que barreja la malenconia del piano amb ritmes electrònics i experimentals.
Podeu consultar el programa sencer a: www.santcugat.cat/programa/fnp2024