Cinema

tot recordant

Matthew Perry, un any després

Va ser trobat mort, a l’edat de 53 anys, dins el jacuzzi de casa seva

Avui fa un any just de la mort del cèlebre actor estatunidenc Matthew Perry, i encara són molts els rumors i les especulacions que genera la seva defunció. Va ser trobat panxa avall, sense vida, al jacuzzi de casa seva, a Los Angeles. Primer es va creure que la mort s’havia produït per una parada cardiorespiratòria, però després de realitzar-se l’autòpsia es va determinar que la causa era una sobredosi de ketamina, una substància a la qual feia anys que era addicte. A partir d’aleshores la policia va iniciar una investigació que va dur a detenir cinc persones: Kenneth Iwamasa –que era l’assistent personal–, dos metges i dos traficants de droga. Els documents judicials a què va accedir el portal TMZ van revelar diversos detalls del seu últim dia de vida, com per exemple les seves últimes paraules: “Dispara-me’n una de gran”, fent referència a una dosi de ketamina. Era la tercera injecció d’aquell dia. Segons aquests mateixos documents, els últims mesos havia passat per una clínica especialitzada en aquesta substància, la qual li tractava la depressió i l’ansietat. Un doctor de la clínica, Salvador Plasencia, es desplaçava habitualment a la casa de l’actor per injectar-li’n una dosi. D’altra banda, la seva mort també va servir perquè la policia pogués descobrir una àmplia xarxa criminal subterrània de proveïdors a Los Angeles. De tots aquests detalls és d’on surten les cinc persones detingudes.

Perry, que es va fer mundialment conegut pel seu paper de Chandle Bing a la sèrie de televisió Friends i que a més li va servir per guanyar un Premi del Sindicat d’Actors de Cinema l’any 2007, va publicar una autobiografia el 2022 sota el títol: Friends, lovers and the big terrible thing. En ella va ser ben transparent en el tema de la droga, explicant que els seus problemes d’addicció es remuntaven a l’època dels primers rodatges; no obstant això, el volum acabava assegurant que ho havia superat.

De molt jove va provar sort amb el tennis, però no va acabar de sobresortir-hi. Aleshores, a l’edat de 15 anys va decidir començar a aprendre d’actor. Després d’algunes aparicions en sèries de televisió, i mentre considerava reprendre els estudis per entrar a la Universitat de Califòrnia del Sud, va ser localitzat pel director de cinema William Richert, que li va proposar un paper en una pel·lícula treta de la seva novel·la. Va debutar doncs en el cinema el 1988 amb A night in the life of Jimmy Reardon. A partir d’aquest moment va entrar en el circuit i l’any següent ja rodava una altra pel·lícula al costat de l’actor Tony Danza, She’s out of control. Va actuar en moltíssimes altres sèries, com Boys will be boys, Sydney, Homefree, i va fer algunes aparicions a Growing Pains, Beverly Hills 90210 i Dream on. Dins aquest context, l’any 1994 va ser seleccionat per interpretar el paper de Chandle Bing, un dels sis protagonistes de Friends. El personatge era tímid, insegur, una mica immadur i amb por al compromís, però sempre estava disposat a fer bromes i a ser un bon company. Representava que treballava com a analista en una feina que detestava però on li pagaven un bon sou. La sitcom va durar deu temporades i es va convertir en un fenomen de masses i intergeneracional. L’any 2002 cada un dels protagonistes cobrava 1 milió de dòlars per episodi. Posteriorment, va actuar en alguna obra de teatre i alguna altra sèrie i film cinematogràfic, però sense gaire repercussió.

El 27 de maig del 2021 va sortir l’episodi especial Friends: the reunion, on Perry i els altres actors van tornar a trepitjar els espais de la sèrie original. El 22 de setembre, un mes abans de la seva mort, es va celebrar el trentè aniversari de l’estrena del primer episodi, i va quedar demostrat que avui dia la sèrie encara continua ben viva, que se segueix consumint de forma massiva i que cada vegada que apareix algun element nou de marxandatge s’esgota.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia