art
El Museu Tàpies presenta un “joc de mirades” per analitzar el context d’on va sorgir l’artista
L’exposició ‘Antoni Tàpies. La imaginació del món’, centrada en la seva obra primerenca, aborda diversitat d’interrogants iconogràfics i historiogràfics
El Museu Tàpies ha presentat avui l’exposició Antoni Tàpies. La imaginació del món, que s’inaugurarà demà a les 19 h i es podrà veure fins al 21 de gener de 2026. Comissariada per la directora del Museu Tàpies, Imma Prieto, i el conservador de la col·lecció de museu barceloní, Pablo Allepuzla, la mostra analitza els imaginaris de l’obra primerenca de Tàpies i la relació amb el seu context a través d’un “joc de mirades” i reflexions per entrecreuar significats. A través d’una cinquantena d’obres i més d’un centenar d’objectes i documents de natures diverses, el projecte es presenta com un assaig curatorial que proposa interrogants iconogràfics i historiogràfics. En concret, l’exposició relaciona l’imaginari i el context visual que Tàpies va evocar amb la seva obra a través d’imatges amb què va dialogar. També hi ha documents d’arxiu i bibliogràfics contemporanis dels seus primers anys creatius.
L’ exposició pren el títol d’un assaig publicat per l’artista el 1999, L’art i els seus llocs. El punt de partida de la mostra és saber quines imatges envoltaven Tàpies quan va crear les seves primeres obres, quin era el context de pensament i visual de l’inici de la seva trajectòria artística i quines imatges han pogut generar les seves peces. Després d’un centenari en què s’han fet grans exposicions sobre l’artista, ara Prieto i Allepuz han vist convenient tornar a l’origen i fer-se preguntes per obrir nous diàlegs. “La combinatòria de sabers i coneixements esdevé metàfora d’aquesta exposició”, ha assegurat Prieto a l’ACN.
Al llarg de 2025 el museu té previst revisar i actualitzar la mostra amb noves obres, aportacions documentals de diversos arxius, intervencions d’altres artistes i propostes de programació pública per aprofundir en la producció de Tàpies entre mitjans de la dècada dels quaranta i mitjans de la dels cinquanta del segle XX.