Dos milions de llibres, set de roses i encara més de gent feliç
A Barcelona hi va haver un total de 448 parades de llibres, 200 amb signatures d’autors
Dels més de set milions de roses venudes, només dos es van adquirir en floristeries
Un any més, la diada de Sant Jordi supera el seu sostre de xifres. Tot apunta a que s’hauran venut més de dos milions de llibres i uns set de roses –dels quals, només dos en floristeries, cosa que fa que el seu gremi es queixi d’intrusisme, un any més–. De pans de Sant Jordi segur que no se n’han venut tants, però donem-los una mica de temps, que la sobrassada s’escampa com l’oli, a poc a poc.
Els milions de persones voltant pels carrers de localitats de tot Catalunya, en van ser uns quants més. Les riuades pràcticament constants que van desplaçar-se amb la lentitud i uniformitat de la lava calenta pel centre de Barcelona van recordar, un cop més, una escena d’aquelles amb molts extres com les que filmava Cecil B. DeMille, ara fresques perquè fa ben poc que ha passat la Setmana Santa i alguna reposició televisiva sempre cau.
Ahir va ser un dia perfecte, pel que fa a la meteorologia. Si més no a Barcelona, va fer un dia assolellat, sense cap amenaça de pluja, i la temperatura es va mantenir càlida però sense arribar a calorosa. L’ampliació d’espais habilitats per a les parades de llibres i de roses va ser d’agrair, però –en la mesura del possible que, físicament, tampoc és gaire– caldrà continuar ampliant aquests espais perquè es va quedar molt curt si es pretenia assimilar la gentada. Alguna cosa es va millorar. El servei de control de la Guàrdia Urbana i els ajuts específics de personal treballant amb l’organització van fer una bona feina controlant les cruïlles, que van deixar en anècdota, i es podria dir que tot el dia, la famosa cruïlla de Shibuya, a Tòquio.
És cert que el nostre Sant Jordi és només un dia l’any; ara, quin dia! La pregunta és fins on pot donar de si l’elasticitat del centre de la ciutat. Fa l’efecte que no gaire més, però d’això ja se n’ocupen els que en saben, els experts de la Cambra del Llibre de Catalunya, la institució que agrupa els gremis i associacions d’editors, llibreters, distribuïdors i de la comunicació gràfica de Catalunya.
La Cambra, ahir mateix, va valorar molt positivament la gran participació ciutadana i el volum de vendes de llibres d’aquesta edició del Dia del Llibre i la Rosa, que segons les dades provisionals del Gremi de Llibreters de Catalunya marquen un nou rècord: se superen els 26 milions d’euros facturats i s’arriba als 2 milions d’exemplars de llibres venuts.
“Des de bon matí i durant tot el dia, els carrers d’arreu s’han omplert de ciutadans, en una diada que ha coincidit de nou amb un dia feiner, fet que ha afavorit una participació més repartida per tot el territori. El temps ha acompanyat a tot Catalunya i ha respectat la celebració de la jornada”, van assegurar les mateixes fonts.
“Tot i que encara no s’han tancat totes les dades de la diada ni mecanitzat les de les parades del carrer, s’estima que la xifra de venda global se situarà com la millor de la història i segueix així la tendència de creixement dels últims anys. A més, el Sant Jordi d’enguany ha tornat a estar precedit per una setmana molt bona de venda –amb la Setmana Santa pel mig– en què molts ciutadans han volgut avançar la seva compra”, tant per la tradició com pel 10% d’estalvi.
L’alta participació ciutadana ha estat acompanyada d’un augment de l’oferta editorial i també del nombre de parades en diferents localitats. A Barcelona hi ha hagut un total de 448 parades de llibres, un centenar de les quals situades davant de les llibreries; a més, s’han organitzat signatures d’autors en unes 200 de les parades.
Abacus, per la seva banda, va enviar un comunicat afirmant que, en el conjunt de les seves botigues i parades per tot el territori, van assolir una facturació rècord de prop de 1,3 milions d’euros en venda de llibres durant el dia de Sant Jordi i una presència destacada de llibres en català, que han representat el 54,08% del total de vendes.
Per tant, un any en què, com si fossin unes eleccions, tothom ha guanyat, cosa que demostren les vendes. La felicitat no es pot mesurar, però segur que ha estat molta.
Els més venuts
Per evitar conflictes i malentesos, des de la Cambra del Llibre han dit, advertit i repetit que les xifres són aproximades. És complicat fer un recompte fidedigne dels exemplars concrets que s’han venut d’un títol i, encara més, només fins a les sis de la tarda d’ahir mateix. Com també recorden sempre, tot i el glamur que envolta la llista dels títols més venuts, només són al voltant d’un 5% del total dels llibres venuts. Fins la setmana vinent no podran donar la llista oficial i contrastada, però avancen la següent.
Ficció: Diagonal Manhattan, de Xavier Bosch (Columna); La catastròfica visita al zoo, de Joël Dicker (La Campana); Cor fort, de Sílvia Soler (Univers); Aquest tros de vida, d’Estel Solé (Columna), i Somiàvem una illa, de Roc Casagran (Univers).
No-ficció: Entre el paradís i l’apocalipsi, de Xavier Sala i Martin (Rosa dels Vents); La passada a l’espai, de Manel Vidal Boix (Destino) i La dona del segle, de Toni Cruanyes (Columna). A banda n’hi va haver d’altres amb unes vendes molt similars, cosa que no va permetre establir un ordre: L’art de ser humans, de David Bueno (Destino); La memòria dels catalans, de Borja de Riquer (Edicions 62); Crims 4 - L’hora de la veritat, de Carles Porta (La Campana), i La Fugida, de Mayka Navarro i Paco Marco (Columna).