Patrimoni

patrimoni

L’Arxiu de Girona restaura 56 volums dels llibres majors de la Taula de Canvi

Es tracta dels registres d’una institució dedicada a gestionar dipòsits, girs de diners i que actuava com a tresoreria entre els segles XVI i XVIII

S’ha actuat en 56 volums de grans dimensions del que fou un dels precedents dels bancs públics a Europa

L’Arxiu Municipal de Girona ha restaurat els llibres majors de la Taula de Canvi de la ciutat dels segles XVI i XVII. Es tracta de 56 volums de grans dimensions datats entre 1568 i 1715, amb tapes de fusta i coberta de pell treballada, i tancament amb correteges i pany, atès que es consideraven de caràcter confidencial.

La Taula de Canvi i Comuns Dipòsits de la ciutat de Girona va ser una institució econòmica que gestionava dipòsits i girs de diners, custodiava joies i altres objectes de valor, i feia funcions de tresoreria municipal. La primera Taula de Canvi fou la de Barcelona, creada al 1401, i que es considera el primer banc públic d’Europa. Poc després, al 1407, es va crear la de València, i el 23 de gener de 1448 la de Girona. Tot i així, a Girona la Taula no va entrar en funcionament fins l’any 1568. La Taula de Canvi de Girona va perdurar fins al 1717, quan va ser abolida pel Decret de Nova Planta, malgrat que va ser reclamada repetides vegades pel govern de la ciutat.

Al llarg d’aquests 150 anys, la Taula va generar molta documentació (manuals de la Taula, llibres de balanços, etc.), inclosa també la del Banc de Girona (1653-1692), amb un volum total de 568 llibres i capses d’arxiu. Entre altres càrrecs, la Taula disposava de dos arxivers responsables no només de custodiar la documentació sinó també de verificar la integritat dels assentaments als llibres majors, ara restaurats.

Els llibres majors destaquen d’entrada per les seves dimensions. Són volums de gran format, les mesures dels quals oscil·len entre els 44 x 32 cm i els 47 x 39 cm, d’alçada i amplada, i gruixos de 10 a 25 cm, segons el nombre de pàgines de cadascun d’ells, que en molts casos arriba a les 1.000. Poden arribar a pesar 18 quilos i, per tant, s’han de manipular amb molta cura. Les cobertes són de fusta folrada de pell, algunes amb l’escut de la ciutat estampat i moltes conserven encara les peces metàl·liques del pany i dels cinturons de pell que tancaven els llibres. Tanmateix, el seu contingut, molt ben preservat, ofereix una informació valuosíssima perquè conté les anotacions dels comptes de crèdit i de dèbit, així com els dipòsits de joies i objectes de valor de persones i institucions, amb tots els seus moviments diaris al llarg dels seus anys de funcionament.

Durant molt de temps, els llibres majors havien estat emmagatzemats en posició vertical, cosa que, sumada al seu ús, havia deteriorat sobretot les cobertes: afectades per corcs, ressecament de la pell, oxidació de peces metàl·liques i desgast del cosit. Això suposava un risc en la seva manipulació. La restauració s’ha centrat en estabilitzar i reforçar les enquadernacions, netejar i tractar les cobertes, recosir estrips, netejar el paper i recuperar parts perdudes. Finalment, s’han col·locat en capses individuals de conservació i s’han traslladat a un nou espai amb prestatgeries adaptades per mantenir-los en horitzontal i en bones condicions.

El conjunt de la intervenció suposa una inversió de prop de 30.000 € i és indispensable per poder portar a terme la seva digitalització i publicació en línia. Facilitar-ne la consulta ha de permetre conèixer millor el funcionament de la Taula de Canvi i Comuns Dipòsits com una de les institucions financeres pioneres a Europa i, alhora, apropar-nos a les activitats econòmiques i a la vida quotidiana de la Girona dels segles XVI i XVII.

Aquest dissabte, 26 d’abril, a les 11 h, es farà la presentació pública de la restauració al mateix Arxiu. L’acte anirà a càrrec de les restauradores Ariadna Olivé i Mariona Palomino, que han treballat els darrers 4 mesos en la millora de la preservació d’aquests volums.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.