Cultura

L'Audiència Nacional desestima el recurs de Salamanca contra la devolució dels arxius a Catalunya

'Papers'

L'Audiència Nacional ha fet pública aquest dimarts la sentència per la qual desestima el recurs que l'Ajuntament de Salamanca va interposar el 20 de gener del 2006 contra l'ordre del Ministeri de Cultura de restituir els 'arxius de Salamanca' a la Generalitat de Catalunya.

Els magistrats, que en un primer moment van paralitzar el retorn, apunten que l'ordre de devolució dels 'papers' no infringeix la Constitució ni cap dels principis que la inspiren, i assenyala també que en el procés es va respectar el requisit d'identificació dels documents.

L'Ajuntament de Salamanca havia interposat el recurs adduint que la Llei de devolució infringia el principi d'igualtat establert a la Constitució perquè tan sols estableix el retorn dels documents de la Generalitat de Catalunya i no els d'altres governs autonòmics.

Els magistrats deneguen la possibilitat d'elevar el recurs al Tribunal constitucional perquè consideren que la Llei no infringeix la Constitució 'ni cap dels principis que la inspiren'. L'Ajuntament de Salamanca disposa ara de deu dies per recórrer la decisió.

Les mirades se centraven sobre 13 lligalls que l'Ajuntament volia que es quedessin a Salamanca adduint que mai havien estat de la Generalitat.

Es tractava de documents del Monestir de Creus; de la correspondència particular i discursos del president de l'Escola Nova Unificada, Joan Puig Elías; de papers de la Comissaria General d'Ordre Públic; de document del Comitè Central de les Milícies Antifeixistes de Catalunya; de targetes d'identitat electoral; de papers de membres de l'Associació de Funcionaris de la Generalitat; de correspondència dirigida al Conseller de Cultura, Antoni María Sbert, i de cartilles de racionament i d'identitat de diverses persones, entre d'altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.