Cultura

Fortalesa ibèrica

Vint-i-cinc anys d'excavacions deixen al descobert als Vilars 40 cases, carrers, 14 torres i dos fossats

Ara fa uns 2.800 anys, un grup d'homes i dones va decidir instal·lar-se enmig dels aleshores boscos frondosos de l'actual Arbeca, a la comarca de les Garrigues. Era el final de l'edat del bronze i s'encetava la del ferro. El jaciment dels Vilars fa 25 anys que s'excava i les successives campanyes arqueològiques del grup d'investigacions prehistòriques de la Universitat de Lleida han evidenciat que es tracta d'un recinte “excepcional, per entendre la transició d'aquestes cultures cap a la ibèrica”, afirma el catedràtic Emili Junyent.

Durant 400 anys van viure en aquesta fortalesa unes cent cinquanta persones. “Hi ha elements singulars, com ara un camp frisó per protegir-se d'atacs sobtats, que va ser substituït més tard per un fossat únic en el món ibèric”. També és original la troballa de fins a quinze fetus de cavall, colgats sota alguns dels paviments de la quarantena de cases descobertes. “Els ibers rendien culte a déus –no sabem quins– i el ritual dels cavalls era probablement per demanar protecció”. La ciutadella té una muralla de 6 metres d'ample, 14 torres i doble fossat, amb un pou central, un carrer perimetral, així com diversos d'interiors, i tres portes d'accés de diferents èpoques. “Fins ara es creia que els ibers no usaven tècniques d'assalt i lluitaven a camp obert, però els Vilars mostra una estructura defensiva de 2 hectàrees, que no es coneix a altres llocs”. Aquest estiu s'han fet diverses troballes, com ara un penjoll en forma de boc (s. VI aC). Encara queda feina d'excavació al recinte interior i falta trobar la probable necròpolis. L'Ajuntament d'Arbeca i la Generalitat hi invertiran ara per consolidar les diferents estructures i millorar les condicions de visita del jaciment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
CULTURA

Pineda i Santa Susanna busquen “in extremis” nova ubicació pel Mar d’Estiu

PINEDA / SANTA SUSANNA
CRÒNICA

Bon jazz reivindicatiu a la vora del mar

Cultura

Ha mort l’activista cultural menorquí Gonçal Pons i Moll

cinema

‘Casa en flames’ supera els 150.000 espectadors a tot l’Estat

Barcelona
música

El festival Les Nits de Barcelona reuneix més de 44.000 espectadors

barcelona
música

Lluc estrena ‘2002’ un tema que ‘sampleja’ la cançó ‘Per cada u’ de Mar Pujol

BARCELONA
Julieta Venegas
Cantant i compositora mexicana

“No em sento molt establerta enlloc”

Sant Feliu de Guíxols
estrenes de cinema

Guédiguian, sempre fidel als seus actors, temes i ideals

Barcelona
Guaita què fan ara
Sèries

‘Eric’ no és la millor sèrie de l’any, però sí una de les més originals