Cultura

Els bisbes catalans demanen que es lliurin a Aragó les obres d'art en litigi

Defensen que es compleixin “les decisions emanades de la Santa Seu sobre aquests béns eclesiàstics”

El Vaticà va sol·licitar que es tornessin les obres a la diòcesi aragonesa el febrer del 2009

Els bisbes de Catalunya han emès avui un comunicat conjunt en què demanen que les obres d'art sacre que es disputen les diòcesis de Lleida i Barbastre-Montsó siguin lliurades a la diòcesi aragonesa, com va demanar el Vaticà el febrer del 2009 mitjançant un escrit formulat per la Secretaria d'Estat Vaticana i que es va fer arribar al bisbe de Lleida, Joan Piris.

Els bisbes, que s'han trobat entre els dies 18 i 20 de gener a Tiana durant la reunió número 197 de la Conferència Episcopal Tarraconense, reconeixen la “complexitat” de la qüestió i demanen “que es puguin complir les decisions emanades de la Santa Seu sobre aquests béns eclesiàstics”.

També donen suport al document que els titulars de Lleida i de Barbastre-Montsó han signat, acceptant el lliurament dels béns a la diòcesi aragonesa “per al bé de la comunió entre les seves Esglésies germanes amb estretes lligadures més que centenàries”.

Finalment demanen “que la solució acordada que es pugui trobar respecti sempre l'ús compartit d'un patrimoni religiós i cultural nascut per a l'alabança de Déu i la catequesi dels fidels”.

Des del bisbat de Lleida, el vicari judicial i portaveu, Antoni Agelet, no ha volgut valorar aquest comunicat tot i que ha destacat el que diu el tercer paràgraf en relació amb la necessitat de trobar una solució que permeti compartir els béns.

Des de 1995, el bisbat de Barbastre-Montsó reclama al de Lleida 113 peces d'art sacre que custòdia la diòcesi lleidatana des de fa més de 100 anys perquè provenen d'esglésies de la Franja que inicialment pertanyien a la diòcesi catalana i que actualment pertanyen a l'aragonesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.