cultura

Alcanar

Troben les restes d'un campament republicà

Està vinculat a la línia fortificada de la costa

Presenten un estudi sobre el patrimoni local de la Guerra Civil

A la zona de la Martinenca d'Alcanar encara es conserven dempeus molts vestigis del que va ser un campament republicà, construït per acollir un destacament d'intervenció ràpida que reforcés la defensa de la línia de costa. Ocupava aproximadament una hectàrea d'extensió i actualment encara s'hi poden veure les piques de la cuina, i dues bases formigonades del que serien dues tendes de campanya on dormien els comandaments militars. En aquestes bases s'observen els encaixos de les barres metàl·liques que sustentaven les tendes; també hi ha dues escales de formigó que possiblement servirien d'accés a dues tendes més situades en tarimes de fusta per evitar el problema de les humitats; així com també es conserva parcialment part de la zona de latrines. L'existència d'aquestes restes es coneixia però fins ara no s'havia certificat que es tractés d'un campament de la Guerra Civil. Ho ha fet l'empresa d'arqueologia ATICS, que per encàrrec de l'Ajuntament d'Alcanar ha dut a terme un treball de recerca i catalogació del patrimoni local de la Guerra Civil al terme municipal canareu. “No sabem quina companyia o destacament el va ocupar, però de la costa catalana és l'únic campament del qual es conserva part de l'estructura”, explicava Damià Griñó, un dels autors de l'estudi.

El document que es va presentar ahir públicament en un acte a la biblioteca Trinitari Fabregat documenta també els búnquers i bateries antiaèries de la costa d'Alcanar. L'estudi es basa en un informe preliminar elaborat pels centres d'estudis Lo Rafal i el Codolar i documenta vuit nius de metralladora, alguns dins el mar, un fortí i tres bateries de costa, ben visibles encara en els 14 quilòmetres de costa que té Alcanar. L'Ajuntament estudia difondre'ls turísticament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
MÚSICA

Gilberto Santa Rosa: la salsa autèntica

sant feliu de guíxols
Anna Rosa Cisquella, Joan Lluís Bozzo, Miquel Periel
el "triumvirat" històric de Dagoll Dagom

“No trobaràs cap Netflix que els interessi "La memòria dels Cargols”

Barcelona
Música

Els interludis florals d’Orella d’Ós

matadepera
música

El Cruïlla obre quatre dies de música i comèdia al Parc del Fòrum

barcelona
cultura

L’antiga muralla medieval de Sant Francesc de Valls rep 2,8 milions dels fons europeus

valls
crònica

El lloc ideal perquè parlin i cantin les iaies

VILAÜR
música i salut

Els projectes ‘Vibrem’ i ‘A tocar’ utilitzen la música com element terapèutic

Girona
Cultura

Mor Bruno Zanin, protagonista d’‘Amarcord’ (1973) de Federico Fellini

ARTS ESCÈNIQUES

Núria Plana, nova directora de l’Institut del Teatre