Cultura

Crítica

clàssica

Amb la complexitat deguda

En un any en què s'ha celebrat Mendelssohn i que fins al juny es considera també Any Schumann, hem sentit moltes vegades l'obertura de Les Hèbrides (La Gruta del Fingal) del primer i la Quarta Simfonia del segon. En quasi totes ha predominat la linealitat i per fi ha arribat una molt bona orquestra amb prou densitat per anar exhibint les seves diverses capes sonores i intencionals. Més en l'obra de Mendelssohn, en què la precisió i la suavitat de les entrades ha estat corprenedora, que no pas en la simfonia de Schumann, en què sembla que el director no s'hagi posat les piles fins al darrer moviment, quan sí que s'ha donat una visió esplèndida de l'obra amb un metall refulgent i àcid. Janowski, que alhora és titular de l'Orquestra de Ràdio Berlín, deu fer la feina en la preparació, ja que el seu gest era un xic confús i els músics semblava que li feien un cas relatiu.

La part central del programa l'ocupava el Concert núm. 1 per a piano i orquestra op. 11 de Frederic Chopin, que va compondre als 20 anys i va estrenar a Varsòvia tot just abans de marxar per sempre de Polònia. La part del solista és fonamental i segur que si hagués tocat l'anunciat Boris Berezovsky, hauríem sentit una interpretació ben diferent de la del seu suplent de darrera hora, l'argentí establert a França Nelson Goerner. La seva tècnica impecable va merèixer, a més dels del públic, els aplaudiments convençuts de director i orquestra, tal vegada sorpresos per la soltesa amb què, tot i haver-se incorporat a última hora, havia concertat amb ells. Goerner ens va obsequiar a més amb el regal d'un preludi naturalista de Rachmàninov i l'orquestra amb la música incidental de Rosamunda de Schubert.

Orquestra de la Suïsse Romande
Director: Marek Janowski
Palau de la Música (11 d'abril)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.