cultura

Passin i vegin

Avui arrenca la primera edició del Festival Internacional de Circ Castell de Figueres, amb una gran acceptació ciutadana prèvia i l'objectiu d'arrelar-se

El festival és un aparador de primer ordre per a les companyies participants

Hi ha una quin­zena de fes­ti­vals de circ de pri­mer nivell al món. Un, segons el seu pro­mo­tor, Genís Mata­bosch, serà el de Figue­res, que comença avui i durarà fins diu­menge vinent. Des de fa uns dies, la plaça d'armes del Cas­tell de Sant Fer­ran està ocu­pada per tres veles de circ, dins les quals habita aque­lla poètica tan espe­cial que ator­guen allò inver­sem­blant, la màgia apa­rent dels exer­ci­cis impos­si­bles i el can­dor dels pallas­sos, que con­trasta for­ta­ment amb la ini­qui­tat de l'ele­ment mili­tar, de la funció del recinte com a con­te­ni­dor de docu­men­tació, mate­rial i objec­tes bèl·lics. Impos­si­ble ima­gi­nar-se tan pro­pers dos mons tan dis­tants.

El fun­ci­o­na­ment del fes­ti­val,, que té caràcter com­pe­ti­tiu, és sen­zill. Dijous i diven­dres (20.30 h) es podran veure els espec­ta­cles Ver­mell i Blau res­pec­ti­va­ment. Dis­sabte es faran dues ses­si­ons del Ver­mell (12 h i 16 h) i una del Blau (19.30 h), i diu­menge es farà una funció de l'espec­ta­cle Blau (12 h) i tan­carà el fes­ti­val el Xou d'Or (18 h), que és un recull dels espec­ta­cles fina­lis­tes tri­ats pel jurat. Els par­ti­ci­pants, selec­ci­o­nats pel direc­tor del fes­ti­val, Genís Mata­bosch durant el dar­rer any i mig d'anar vol­tant pel món, debu­ten a Europa –con­dició indis­pen­sa­ble per entrar en la tria–, de manera que aquesta és la seva porta d'entrada, el seu apa­ra­dor. Aspi­ren que, gràcies a la seva actu­ació, els cer­ca­pro­me­ses de circs i com­pa­nyies euro­pees, empre­ses d'espec­ta­cles o parcs d'atrac­ci­ons els vegin, i tenir així pos­si­bi­li­tats d'obte­nir un con­tracte. Així ho espe­ren els Ger­mans Rodríguez, del Sal­va­dor. Fan un número d'ica­ris –pare­lla en què un mem­bre fa equi­li­bris, mala­ba­ris­mes i acrobàcies sobre els peus i cames de l'altre, que, a més d'impul­sar-lo, també par­ti­cipa dels exer­ci­cis–, i for­men part d'un dels circs de més solera del Sal­va­dor, el Circo Her­ma­nos Cam­bel, pro­pi­e­tat de la seva família: “Fa cinc anys que fem aquest número, però això no vol dir que no esti­guem ner­vi­o­sos –diuen Jonat­han Josué i Juan Ale­jan­dro, que són la ter­cera nis­saga d'artis­tes de circ–, perquè és una opor­tu­ni­tat de donar-nos a conèixer i acon­se­guir fer grans coses a Europa.” Els ger­mans Rodríguez, que van entrar en con­tacte amb Mata­bosch en el Fes­ti­val Inter­na­ci­o­nal de Cuba, han pre­pa­rat per al fes­ti­val el doble salt mor­tal, una fita mai vista per a un icari, que només s'impulsa amb les cames del seu com­pany.

Una altra com­pa­nyia amb ganes d'obrir-se pas són el Duet Dam, un duet acrobàtic for­mat pel mexicà Diego i la cana­denca Anne Marie, for­mats a l'Escola de Circ del Que­bec, que van aban­do­nar fa un any, agents lliu­res, que han tre­ba­llat amb la com­pa­nyia Les 7 Doigts de la Main, que va fer estada a Girona, on va pre­sen­tar PSY a Tem­po­rada Alta. El seu número és una mena d'adagi acrobàtic, una “dansa acrobàtica”, en què con­tras­ten la deli­ca­desa d'ella, menuda, volàtil, amb la for­ta­lesa d'ell, dotat d'un físic pri­vi­le­giat. De fet, pro­ve­nen d'una tra­dició de circ, el cana­denc, en què se cerca “la poètica del movi­ment”. Aquests dos artis­tes, així com els sal­va­do­renys i la resta de par­ti­ci­pants, com­par­tei­xen una il·lusió indes­crip­ti­ble de poder par­ti­ci­par en el fes­ti­val, mal­grat que el caràcter com­pe­ti­tiu els afe­geix pressió.

1.200 escolars de l'Alt Empordà

Genís Matabosch estava molt content dimarts per l'acollida del festival al teixit social i empresarial figuerenc. L'àrea d'educació del Consell Comarcal de l'Alt Empordà ha organitzat un servei de transport que avui i demà durà a les veles del castell fins a 1.200 alumnes d'escoles i instituts d'una vintena de municipis de l'Alt Empordà, a més dels de Figueres. Tots aquests alumnes també participaran en la cercavila circense que es farà divendres al matí. Aquesta actuació, juntament amb les exposicions organitzades, les presentacions de llibres i la fira internacional de col·leccionisme de circ, permeten pensar en un cert arrelament del festival al territori.

El festival, que té un pressupost aproximat de 300.000 euros, posa 14.000 entrades a la venda (dimarts se n'havien venut 8.000) i la vela té capacitat per a gairebé 1.500 persones. El festival ha organitzat mitjançant convenis els Trains du Cirque i Il Treno del Circo, paquets turístics per tal que professionals i aficionats de França i Itàlia, on hi ha molta tradició, hi puguin assistir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.