cultura

Quadern de dansa

Enmig de la major inestabilitat coneguda al país des dels setanta, ahir vam celebrar el Dia Internacional de la Dansa

Pas a pas, el Dia D

L'Associació de Professionals de la Dansa es va escarrassar a organitzar actes per a la celebració

Diuen que la dansa és vida. En tot cas, és un impuls que, des de rituals ancestrals, ha evolucionat amb la cultura convertint-se en una sofisticada creació de formes molt variades. Però tal com van les coses, aviat potser només en veurem alguns saltirons i poc sorollosos: en un any han tancat dues companyies històriques (Lanònima Imperial i Raravis) i les altres sobreviuen de mala manera. Per això, l'Associació de Professionals de la Dansa (APdC) es va escarrassar més que mai a organitzar actes de celebració ben visibles i que involucressin el màxim de gent, com ara la xocolatada i la ballada d'ahir a la plaça de la Catedral de Barcelona.

En el missatge difós per l'APdC amb motiu d'aquest Dia D –firmat per la coreògrafa, premi nacional de dansa 2007 i actual cap del departament de festes, tradicions i festivals de l'ICUB, Marta Almirall– es diu que els ballarins són un exemple d'esforç i de disciplina. Però a més a més, la seva eina de treball és el cos, matèria vulnerabilíssima i de fràgil equilibri, que converteix les recerques al voltant de les possibilitats expressives en esdeveniments emocionants, empenyent-nos a anar al mateix teatre un cop rere l'altre.

La capacitat emotiva i de vinculació amb l'entorn també és assenyalada per Sidi Larbi Cherkaoui (a la foto) en l'escrit que envia a través de l'Institut Internacional del Teatre per a l'ocasió. El coreògraf belga ens esperona a encarar els problemes i a ballar al seu voltant per sentir la força del grup, que és exactament el que van començar a fer l'any 2008 el col·lectiu FLO 6x8 amb les seves accions flamenques de temàtiques concretes relacionades amb els bancs, i consultables al web http://www.flo6x8.com/. En aquestes accions queda clara la vulnerabilitat del ballarí, sobretot en relació a una megaestructura empresarial com és un banc, ja que s'hi crea un trompe l'oeil de perspectives discordants que també ens demostren la utilitat del cos com a vara d'humanitat per redimensionar el valor de les coses.

Per la seva banda, el president del consell internacional de la dansa de la UNESCO, va dedicar el seu missatge a la dansateràpia, urgint les universitats a oferir estudis reglats en un àmbit en creixement directament proporcional a la disminució de les situacions socials obertes on ballar, dins les societats occidentals.

Vinculació, esforç i curació, en una sola acció. Ja ho deia Pina Bausch: ballem, ballem, si no, estem perduts!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El Danseu converteix un paller de les Piles en un teatre

BARCELONA
Andreu Martín
Novel·lista i guionista de còmics

“Vaig aprendre a llegir amb la col·lecció ‘La Cua de Palla’”

Barcelona
Luz Casal
Cantant

“El més important per a un artista és la sensació de llibertat”

Barcelona
ARTS EN VIU

Caixafòrum programa una vetllada de circ a Casaramona

BARCELONA
ARQUITECTURA

‘Parlaments d’aigua’, la proposta catalana per a la Biennal d’Arquitectura

BARCELONA
ART

L’artista Refik Anadol estrena una quarta obra exclusiva per a la Casa Batlló

BARCELONA
Cultura

Primeres cinc figures de la imatgeria festiva declarades Bé Cultural d’Interès Nacional

Vilafranca del Penedès
Cinema

El cinema Truffaut renova la seva identitat visual corporativa

Girona
Música

Julieta i Mushkaa col·laboraran juntes en un nou tema

barcelona