cultura

Algemesí celebra la 2a Festa Vicent Andrés Estellés

Els dies 13 i 14 de setembre s'han celebrat a Algemesí les II jornades dedicades al poeta de Burjassot. La Casa Cantonera, Confiteor, l'Ullal Cultural, Andana Editorial i La Nova Muixeranga han estat les entitats organitzadores, que han vetllat per tal que aquesta iniciativa popular tinga cada vegada més presència al poble de la Ribera.

Aquesta idea de fixar una data per celebrar la poesia del poeta valencià la va impulsar ja fa un parell d'anys l'escriptor Josep Lozano, tot emulant allò que fan els escocesos (des de ja fa més de dos-cents anys) cada 25 de gener, per celebrar el naixement del poeta en llengua escocesa Robert Burns (1759-1796). Amb l'objecte d'instituir una celebració, de crear un nou recurs amb què cohesionar el poble i promocionar i defensar la nostra cultura d'una manera festiva i popular, les jornades enguany han comptat amb dos dies festius, sempre amb els versos estellesians de fons.

El primer dels actes va tenir lloc el 13 de setembre a La Casa Cantonera, amb la presentació del recull de poemes adreçats als més joves La vida contada a un nen del veïnat, publicat per Andana Editorial. A la presentació hi van participar l'autor del recull i del pròleg, Juli Capilla, Ricard Peris com a representant d'Andana Editorial i Carmina Andrés, la filla del poeta, que va regalar les oïdes dels assistents amb la lectura de “La rosa de paper”. Tot seguit s'hi va fer una projecció de diferents vídeos enregistrats per gent que ha volgut sumar-s'hi a la proposta llençada abans de l'estiu de recitar versos estellesians.

El dia següent, l'acte va començar a la Plaça de la constitució, inici de la ruta poètica dissenyada pel poble a la qual s'hi van anar llegint diferents poemes. La seu de la Nova Muixeranga, la llibreria Samaruc, la Porta de l'aire, El carrer dels Verdeguer o la Casa Cantonera van ser els indrets triats enguany per a recitar poemes com ara “M'aclame a tu”, “Testimoni mural”, “Poble se t'acosta el moment” o “Lluite amb els mots”.

La cloenda d'aquestes jornades va tindre lloc al pati de les antigues escoles, amb un sopar d'arròs al forn com a preludi d'una vetllada de versos, veus i accents vinguts de diferents indrets que van recitar una pluja de poemes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.