cultura

El retorn de Schubert

La Schubertíada de Vilabertran oferirà 12 concerts a l'agost i a principis de setembre, amb actuacions de Matthias Goerne, Michelle Breedt i Mojca Erdmann

S'està treballant perquè l'any 2014 la Schubertíada esdevingui
una fundació

El baríton Matthias Goerne, el Quartet Casals, la mezzosoprano Michelle Breedt i el director Antoni Ros-Marbà són alguns dels protagonistes de la 21a edició de la pròxima Schubertíada, que tindrà lloc del 16 d'agost al 7 de setembre al monestir de Vilabertran. Organitzat des del 1992 per les Joventuts Musicals de Figueres, el cicle, que sempre té Schubert com a compositor protagonista, inclourà un total de 12 concerts, un menys que l'any passat.

El director artístic del cicle, Jordi Roch, ha explicat que la Schubertíada 2013 és molt semblant en filosofia i pressupost –que s'ha mantingut en gairebé 100.000 euros–, però amb alguns concerts que suposen una novetat.

Repeteixen, això sí, diversos artistes que ja han establert importants complicitats amb el cicle, com és el cas del mateix Goerne. En aquesta edició, el baríton alemany protagonitzarà dos concerts: un totalment dedicat a Schubert (el 29 d'agost), però amb la novetat que l'acompanyat l'arpista Sarah Chris, i un altre amb obres de Liszt i Hugo Wolf, el 31 d'agost. També repetirà el Quartet Casals, un clàssic del festival, el 23 d'agost, juntament amb el violoncel·lista Eckart Runge, amb un concert amb peces de Mozart, Xostakòvitx i Schubert.

El cicle s'inaugurarà el 16 d'agost amb un concert del Quartet Apollon Musagète, una formació que en poc més de cinc anys s'ha revelat com un dels “millors quartets del món”, segons Jordi Roch. Interpretaran peces de Mendelssohn, Stravinsky, Prokofiev i Xostakòvitx. El segon concert anirà a càrrec de la soprano Sylvia Schwartz, actualment en plantilla a l'Òpera de Viena, que acompanyada al piano de Wolfram Rieger, interpretarà Schubert, però també s'endinsarà en la música d'Enric Granados, Joaquín Turina i Jesús Guridi (17 d'agost). La soprano Mojca Erdmann farà un recital de lieds de Schubert, Schumann i Strauss, el 21 d'agost, i el jove violoncel·lista Pau Codina actuarà el 24 d'agost, amb obres de Schubert, Prokofiev i Schumann. Ben joves són també els components del Quartet Gerhard, fundat el 2010 sota el mestratge del Quartet Casals, i que actuaran a Vilabertran el 6 de setembre amb obres de Schubert i Beethoven.

Una altra de les novetats d'aquesta edició seran els dos concerts que oferirà la mezzosoprano Michele Breedt, assídua del festival de Bayreuth i, per tant, més associada a Wagner que no pas a Schubert, però que, en aquest cas, oferirà un concert només de temes del segon el dia 6 de setembre. Precisament serà Breedt qui tancarà el festival el dia 7 de setembre amb un concert amb la Camerata 432, dirigida per Antoni Ros-Marbà, amb obres de Schubert, Wagner i Britten.

El festival estrena aquest any imatge gràfica, que s'ha encarregat a Josep Maria Civit. El dissenyador ha basat el seu treball en les característiques ulleres de Schubert. Jordi Roch va anunciar, d'altra banda, que s'està treballant de cara a l'any que ve perquè la Schubertíada es constitueixi en fundació. Les entrades, els preus de les quals s'han mantingut respecte a l'any passat, es posaran a la venda a partir de la setmana que ve, a través del web del festival.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.