Cinema Critica

CRÍTICA

iMMA mERINO

Exquisides variacions Huppert

En otro país, que va projectar-se al Festival de Canes ara fa un any aportant-hi un aire fresc i exultant, és la primera pel·lícula de Hong Sang-soo que arriba comercialment a l'Estat espanyol i, finalment, ho fa després d'haver-se ajornat diversos cops l'estrena. És possible que la presència d'Isabelle Huppert hagi afavorit la sortida comercial del fins ara últim film d'aquest cineasta sud-coreà joiosament influït per la Nouvelle Vague que, a vegades amb humor i a vegades amb malenconia, reflexiona sobre la mudança dels sentiments i sobre el mateix cinema en una filmografia en què les pel·lícules ressonen entre elles creant una mena de variacions en la continuïtat.

Hong Sang-soo, un cineasta que aposta per la lleugeresa, fa que l'actriu francesa s'integri en el seu món com si li fos natural i, en tot cas, sense forçar-ho. Amb Huppert, Hong Sang-soo aporta una nova variació del seu cinema mentre que l'actriu varia fent-se més lleugera.

Triple variació de personatge

També podria dir-se que En otro país és la triple variació d'un mateix personatge (sempre interpretat per Isabelle Huppert) en tres històries que es desenvolupen en un mateix escenari, un centre turístic en un paratge marítim de Corea del Sud. El pretext argumental presenta una noia que escriu els tres contes que es posen en escena: en el primer, una cineasta francesa fa una estada en el lloc amb un director sud-coreà –amb el qual hi ha una atracció no consumada– i la seva esposa; en el segon, una dona francesa hi espera el seu amant, que no arriba mai; en el tercer, una altra dona, també francesa, intenta refer-se després que el seu marit l'hagi abandonat per una jove sud-coreana.

En les tres històries hi intervé un socorrista, un personatge radiant i divertit que es creua amb les tres dones i que interpreta Yu JunSang, esplèndid actor habitual dels films de Hong Sang-soo.

Les històries poden interrelacionar-se sense que hi hagi un creuament argumental en la mesura que es desenvolupen de manera successiva. De fet, convidat a lliurar-se a la imaginació i el somieig, cada espectador pot crear les seves associacions. El cas és que tot flueix de manera lleugera en aquesta pel·lícula en estat de gràcia i sensible als moviments del cor i a les pulsions dels cossos dels personatges. En otro país sembla concebuda amb joia per al plaer de l'espectador. Aquest plaer creix fins a arribar a celebrar-se l'alliberament (inclòs el sexual) que, amb certa ajuda alcohòlica, experimenta la protagonista de l'última història.

En otro país
‘Da-reun na-ra-e-suh' Direcció: Hong Sang-soo Interpretació: Isabelle Huppert, Yu Jun-Sang, Moon So-Ri, Jung Yu-Mi, Yoon Yeo-Jung Gènere: comèdia dramàtica País: Corea del Sud, 2012


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.