art
Ventalló obre la fundació d'art Perramón
Oferirà a partir de dissabte una destacada col·lecció d'art contemporani català del col·leccionista Francisco Daurella
L'empresari barceloní, mecenes i col·leccionista de l'art Francisco Daurella s'ha passat més de mitja vida dedicat a la seva passió: l'art. El seu primer somni va complir-se ara fa tretze anys, quan va obrir la seva primera fundació d'art contemporani, Fran Daurel, al Poble Espanyol de Barcelona (2001), on s'exposa una bona part de la seva col·lecció privada.
Anys després, va anar més enllà, i el 2009 va obrir a Madrid la fundació d'art modern i contemporani AMYC, que alberga una nodrida col·lecció privada de modernisme i impressionisme català dels segles XIX i XX.
I als seus 85 anys, haurà completat un altre vell somni, reconvertir una antiga masia familiar de Ventalló en la seva tercera fundació, que oferirà des d'aquest diumenge –la inauguració és dissabte, a les set del vespre– una destacada col·lecció d'obres d'artistes contemporanis catalans, majoritàriament empordanesos o vinculats a la comarca.
D'aquesta manera, s'hi podran veure des de pintures rellevants de Josep Guinovart i Modest Cuixart fins a obres d'Emili Alzamora, José Luis Pascual, Manuel Álvarez, Guerrero Medina, passant per escultures de Sergi Aguilar, Enric Pladevall, Josep M. Riera Aragó i Xavier Medina Campeny, entre molts altres artistes.
Com en el cas de la fundació AMYC de Caravaca (Madrid), a Ventalló s'ha recuperat una petita masia d'uns terrenys familiars i s'hi ha rehabilitat una moderna nau adjunta d'uns sis-cents metres quadrats on s'instal·laran les obres exposades. Si a l'entrada de la casa s'hi han disposat obres de Miguel Rasero (el pintor de la família), al jardí els visitants podran gaudir d'un entorn privilegiat engrandit per una dotzena d'escultures.
Tot l'estiu i gratuït
La Fundació Perramón de Ventalló estarà dirigida per Eduard Duran i, en espera de concretar els horaris, se sap que obrirà cada dia, de juliol a agost, de les onze del matí a les vuit del vespre. Els seus responsables tenen clar que la resta de l'any obriran majoritàriament els caps de setmana, sobretot a partir de la tardor i l'hivern. Com a la resta de fundacions presidides per Daurella, l'entrada és totalment gratuïta.
Sense dubte, tot un luxe per als amants de l'art, i més en aquests temps que corren.
Història de l'art català
Per als que fins ara no coneixien les fundacions de Francisco Daurella, cal remarcar que engloben una bona part de la història moderna i contemporània catalana, que va des de Ramon Casas fins a Barceló, passant per Santiago Rusiñol, Isidre Nonell, Joaquim Mir, Salvador Dalí, Anglada Camarasa, Tàpies i Plensa, només per posar alguns exemples rellevants. A Madrid la col·lecció està formada per unes 250 obres, mentre que a Barcelona n'hi ha cap a dues-centes d'uns vuitanta artistes.
Les col·leccions de Daurella continuen creixent, amb noves adquisicions de totes les generacions.