cultura

Una dansa guerrera que perdura en la vila de Silla

Aquest poble de la comarca de l'Horta representa cada 6 d'agost els Porrots, una dansa típica salvada del silenci pels més joves, que mantenen el costum

El mes d'agost arriba a Silla i, amb ell, comença a sentir-se la música del tabalet i la dolçaina, aquella que dóna l'avís del començament de les festes locals, i s'ultimen els darrers assajos de la dansa més popular del poble, la dansa guerrera per excel·lència: la dansa dels Porrots.

Aquest ball, que dóna identitat al municipi de l'Horta Sud, té el reconeixement dels veïns i veïnes, i el suport dels organismes municipals, així com de l'Escola Municipal de Porrots, dirigida per Abelard Hernández, que té quasi trenta anys de vida i que estudia i fomenta aquesta tradició de milers d'anys.

Abans, només hi havia grups masculins i de xiquets, però va ser l'any 1991 quan les xiques passaren a formar part dels Porrots de Silla en igualtat de condicions.

D'aquesta manera, xics i xiques joves ballen formant colles el dia 6 d'agost aquesta dansa mil·lenària, gràcies a la qual la localitat retrocedeix per un dia a 2.000 anys enrere.

La dansa dels Porrots representa un grup de guerrers (i, si escau, també de guerreres) que es prepara per a la batalla. Durant més de huit minuts, es porten a terme balls i poses humanes, tot representat per parelles, i finalment s'arriba a la reconciliació dels dos bàndols en què estan dividits des que comencen a sonar les primeres notes musicals d'acompanyament.

Així doncs, hui mateix, dia 6 d'agost, és, entre altres coses, la jornada en què les colles representen aquest ball, una tradició que ajuda a mantenir vives les arrels del poble, ja que Silla és l'únic lloc del món on es balla aquesta dansa. Tot comença al matí, pels volts de les onze, i no s'acaba fins a la nit, amb la processó.

Cada any, els grups masculins i femenins s'agrupen tots en una única colla i fan junts el ball. Tots executen els mateixos passos, la mateixa marxa, i porten els mateixos vestits, amb el porrot (romà) a la mà i la corona (grega) al cap.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ARTS ESCÈNIQUES

La històrica Sala Muntaner reobrirà a la tardor amb una cartellera basada en l’humor

BARCELONA

José González cancel·la el concert al festival de Porta Ferrada

SANT FELIU DE GUIXOLS

El Danseu converteix un paller de les Piles en un teatre

BARCELONA
Andreu Martín
Novel·lista i guionista de còmics

“Vaig aprendre a llegir amb la col·lecció ‘La Cua de Palla’”

Barcelona
Luz Casal
Cantant

“El més important per a un artista és la sensació de llibertat”

Barcelona
ARTS EN VIU

Caixafòrum programa una vetllada de circ a Casaramona

BARCELONA
ARQUITECTURA

‘Parlaments d’aigua’, la proposta catalana per a la Biennal d’Arquitectura

BARCELONA
ART

L’artista Refik Anadol estrena una quarta obra exclusiva per a la Casa Batlló

BARCELONA
Cultura

Primeres cinc figures de la imatgeria festiva declarades Bé Cultural d’Interès Nacional

Vilafranca del Penedès