Reportatge

festival

guillem vidal

Vint-i-cinc anys entre les cordes

El Festival de Guitarra arriba al quart de segle convençut que, amb l'eclecticisme, també es pot ser singular. S'hi espera Bryan Ferry, Joe Henry, Gerard Quintana i Luz

Tot i desafiar,d'un lustre ençà, els puretes més caparruts amb programacions marcadament eclèctiques on les sis cordes no sempre són les protagonistes principals, el Festival de Guitarra de Barcelona –des de l'any passat, Guitar Festival BCN; uns altres que sucumbeixen a la moda aquesta de fer-ho tot en anglès– arriba al quart de segle amb un perfil prou clar: noms que semblen inevitables (Rosario, Luz, Coque Malla o Jorge Drexler), delicadeses de prestigi (Amos Lee, Joe Henry i, sorpresa d'última hora, anunciada aquest dimarts, Bryan Ferry) i músics catalans que han trobat recentment en el festival una bona plataforma on estrenar els seus nous projectes (Gerard Quintana, Estopa, Sanjosex o Joan Dausà). Els temps en què el japonès Ichiro Suzuki, creador del festival, configurava unes programacions d'orientació més concertística, queden ja molt lluny. “El festival ha canviat”, admet Judit Llimós, directora des de fa tres edicions i antiga responsable de la programació de música moderna de L'Auditori de Barcelona. “Però el públic i les tendències també han canviat, amb la qual cosa el festival no pot ser el mateix.”

Amb trenta concerts repartits entre dijous vinent (dia en què el grup indie de Londres Fanfarlo presentarà Let's go extinct al Barts, una sala que acull la meitat dels concerts del cicle) i el 5 de juliol (data en la qual Bryan Ferry repassarà el seus èxits, inclosos els de Roxy Music, a l'Auditori del Fòrum), el Festival de Guitarra s'esforçarà a demostrar que la convivència entre mainstream i propostes aparentment menys populars és possible. Entre les del primer grup hi ha dues grans dames de la cançó espanyola, Rosario i Luz, que presentaran nous discos el 5 i 20 de març al Palau de la Música, respectivament; l'uruguaià Jorge Drexler, que el 10 d'abril, també al Palau, cantarà les cançons d'un disc que s'haurà publicat poc dies abans, Bailar en la cueva; Estopa, que s'instal·laran del 10 al 13 d'abril al Barts amb un nou espectacle basat en la proximitat; Loquillo, que durà la gira De vez en cuando y para siempre el 8 de maig a Razzmatazz; Andrés Calamaro, que trepitjarà la mateixa sala el 20 de maig i Crystal Fighters, grup d'indie i electrònica, integrat per músics navarresos i britànics, que oferiran el 15 de maig l'únic recital del festival previst al Sant Jordi Club.

Caldrà estar ben atent, d'altra banda, al debut estatal de l'exquisit Amos Lee (11 de maig, Barts); al retorn amb nou disc de Nacho Vegas (22 de maig, Barts); a la visita de l'hereu de l'afrobeat, Femi Kuti, el 24 d'abril al Barts; i a la presentació, el 5 de juny a Luz de Gas, del nou disc del nord-americà Joe Henry: Invisible hour.

El Festival de Guitarra, d'altra banda, emfasitza el paper que ha jugat en edicions recents a l'hora de consolidar grups catalans. “Les trajectòries de grups com Love of Lesbian, Els Amics de les Arts i Joan Dausà amb Blaumut crec que han tingut un abans i un després del seu pas pel festival”, defensa Llimós. En aquesta ocasió, la mostra acull l'estrena dels nous treballs de Gerard Quintana (Tothom ho sap; 21 de març al Barts); Sanjosex (Festival, 9 de maig a l'Apolo) i Joan Dausà (amb nom encara per determinar, el 16 de maig al Barts), així com una actuació d'Obeses (26 d'abril, Luz de Gas) i tres nits dedicades a segells del país: el del Primavera Sound (Joana Serrat i Refree, el 27 de març a l'Apolo), Bankrobber (Macrobukkake, Macho i Sanjays, el 3 d'abril a Luz de Gas) i Music Bus (Caïm Riba, Marcel Cranc i Inspira, el 4 d'abril a Luz de Gas).

La 25a edició del Festival de Guitarra es completa amb actuacions de Nicole Willis, Neil Halstead, Rozalén, Los Secretos, Coque Malla, The Stranglers, Cristina Lliso, Micah P. Hinson, Eli Paperboy Reed, Swamp Dogg i Omar Faruk Tekbilek.

25è FESTIVAL DE GUITARRA DE BARCELONA
Del 20 de febrer al 5 de juliol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ARTS ESCÈNIQUES

La històrica Sala Muntaner reobrirà a la tardor amb una cartellera basada en l’humor

BARCELONA

José González cancel·la el concert al festival de Porta Ferrada

SANT FELIU DE GUIXOLS

El Danseu converteix un paller de les Piles en un teatre

BARCELONA
Andreu Martín
Novel·lista i guionista de còmics

“Vaig aprendre a llegir amb la col·lecció ‘La Cua de Palla’”

Barcelona
Luz Casal
Cantant

“El més important per a un artista és la sensació de llibertat”

Barcelona
ARTS EN VIU

Caixafòrum programa una vetllada de circ a Casaramona

BARCELONA
ARQUITECTURA

‘Parlaments d’aigua’, la proposta catalana per a la Biennal d’Arquitectura

BARCELONA
ART

L’artista Refik Anadol estrena una quarta obra exclusiva per a la Casa Batlló

BARCELONA
Cultura

Primeres cinc figures de la imatgeria festiva declarades Bé Cultural d’Interès Nacional

Vilafranca del Penedès